Na vsebino

Sprostitev v naravi z brezplačno vodeno vadbo

Življenjski ritem današnjega časa človeka vse bolj obremenjuje. Tekmovalnost, ki postaja vse bolj prisotna v družbi. Preobremenjenost s preveč informacijami, ki nenehno stimulirajo živčni sistem. Odnosi, ki so vedno bolj individualni in se izgublja empatičen odnos drug do drugega. Vse manj polnovredne hrane. Primernega vsakodnevnega gibanja in stika z naravo. Postajamo družba, v kateri je prisotno obilje materialnih dobrin, a s pomanjkanjem uravnoteženega fizičnega in psihičnega zdravja.

Rešitev na dolgi rok ni v kakšni (čudežni) tableti, temveč v družbi, oziroma posamezniku. Predvsem njegovemu zavedanju, usmerjanju in raziskovanju notranjega počutja, ki pripelje do boljšega razumevanja sebe, situacije v kateri je in na podlagi tega tudi ukrepanja v dobro svojega celostnega počutja. Začne se torej pri nas samih.

Prvi korak pa lahko naredimo že skoraj na pragu svojega doma, saj je polnilo za dobro fizično in duševno zdravje tudi gibanje, dihanje (čuječnost), čas preživet v naravi. Pa tudi skupnost in z njo možnost za druženje, pogovor.

Da bi družbi lahko ponudili možnost mentalne in fizične razbremenitve, smo v Društvu Šola zdravja skupaj z Andražem Purgerjem (učiteljem telovadbe in vodjem projekta Dihamo z naravo) in Maurom Luganom pred štirimi leti razvili popoldansko vadbo Dihamo z naravo, ki temelji na druženju v skupini, nežnemu gibanju za razgibanost hrbtenice in medenice, dihalnih tehnikah in mentalnemu sproščanju v naravi. Aktivnost je postala spodbuda vsem, da se vsaj za eno uro na teden ustavijo, zadihajo in umirijo ter se preprostih tehnik morda tudi naučijo, da jih lahko izvajajo tudi kasneje v življenju.

V letih odkar aktivnost poteka, se je vadba izkazala za učinkovito orodje za obvladovanje stresa, ter odlična aktivnost za sproščanje fizične napetosti in umiritev uma.

V letošnji sezoni, ki se je pričela v marcu, aktivnost izvajamo na kar 31 različnih lokacijah po Sloveniji, z ustrezno usposobljenimi vaditelji. Vadbi se lahko pridruži kdorkoli želi, ta je namreč primerna za vse generacije. Ker projekt sofinancira in podpira tudi Ministrstvo za zdravje, je aktivnost brezplačna. Tako je lahko tudi lažje dostopna vsem iz socialno ranljivejših skupin.

Vadbi Dihamo z naravo se lahko pridružite na več lokacijah v Beli krajini:

  • V Črnomlju: Skupina »Češnja« vadi vsak torek, ob 17.30 uri. Zberejo se na Gričku.
  • V Metliki: Skupina »Dren« vadi vsak ponedeljek, ob 17.00 uri. Zbor za vadbo je Kamp Podzemelj.
  • Prav tako v Metliki pa vadba poteka tudi s skupino »Breza«, ob četrtkih ob 17.30 uri. Zbor je pred gradom.

Naj vam vadba dihanja v naravi sprosti pomladne dni.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj