Na vsebino

Sredgora: v gozdu našli vse preveč smeti

Pomlad je pred vrati, s tem pa tudi spomladansko čiščenje. Na Sredgori smo zato izvedli čistilno akcijo gozda, od začetka makadamske gozdne ceste iz smeri Rožič Vrh pa vse do vile Sredgora. Čistilna akcija je potekala v sodelovanju z občinama Črnomelj in Semič, saj narava ne pozna meja.

Takoj na začetku ceste so nas pričakale kirurške maske, pločevinke in plastenke. Bili smo dobro pripravljeni, saj smo vedeli, da so ti odpadki šele začetek. Pot smo nadaljevali in kmalu našli prvo večje odlagališče, zraven znaka z napisom Prepovedano odlaganje odpadkov. Smeti smo zbirali v vreče in jih nato odpeljali do zbirališča, določenega s strani občine.

Večjih odlagališč je bilo osem, v njih pa smo našli najrazličnejše predmete, med njimi: otroški voziček za dvojčka, Xbox 360, velika katodna TV-ja, hladilnik, sesalnik, avtomobilske pnevmatike, oblačila, vrata, stol, kuhinjska posoda, LG telefon, pokrovi platišč, avtomobilska vrata.

Opazili smo, da ljudje odpadke ponavadi mečejo v bolj strme doline in se spraševali, zakaj? Hitro smo prišli do zaključka, da pravo vprašanje ni zakaj ljudje raje mečejo odpadke v strme doline, ampak zakaj ljudje sploh mečejo odpadke v naravo? Saj jih na Vranovičih sprejmejo zastonj! Kot pričakovano, pa zadevi nismo prišli do dna.

Kup smeti na zbirališču se je počasi večal, gozd pa je bil z vsako pobrano plastenko lepši. Ob pogledu na kup zbranih smeti, so nas spreletavali najrazličnejši občutki. Kup je bil večji od pričakovanega in pogled nanj razžalosti vsakega, ki mu je mar za okolje. Bili smo utrujeni, a veseli, saj smo naredili nekaj dobrega. Poglejte koliko smeti smo odstranili iz gozda!

Sledila je pogostitev pri vili Sredgora, kjer smo se najedli domače gobove juhe in drožne pice iz krušne peči. Malo smo se posončili, nato pa smo se kmalu odpravili proti domu. Pot nazaj nas je vodila tudi mimo dogovorjenega odlagališča, ki se je v tem času še povečal. Tudi drugi prostovoljci so pridno čistili vsak na svojem koncu, bravo!

Ko smo kup smeti dobro pogledali pa smo opazili, da se je že našel nekdo, ki je nekatere vrečke odprl in stresel njihovo vsebino na tla. Kdo bi vedel, kaj je iskal. Malo nas je zabolelo, ampak to ni zasenčilo dobrih občutkov, ki jih je prinesla čistilna akcija. Še kdaj se bomo zbrali in očistili delček gozda, malo po malo. Ker mi gremo radi v čist gozd.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj