Na vsebino

Stara Metlika (101)

Na sliki smo dijaki Dijaškega doma na Gričku v Črnomlju. Slika je nastala spomladi 1957. Tam sem bil jeseni 1956 do junija 1957.

Na sliki smo, od desne proti levi:

Stojimo:

1. (se ne spominjam)

2. Brajčič Dragutin

3. Matekovič Jurij

4. Vivoda Anton iz Krmačine

Sedijo:

1. Marjan Dezors

2. Reba (Drago ?)

3. Marentič Anton

Poglej naša prsa, sami "rebraki" pojedli bi vola, pa ni bilo. Leta 1957 jeseni sem izstopil iz internata in se začel voziti z vlakom, postal sem "vlakar", lačen, ob dežju moker, vstajal sem ob 4. uri in 30 min., da sem bil na postaji v Metliki ob 5. uri in 15 min. je bil odhod vlaka. Ne moreš si mislit, kako smo čakali na vsakega vozača, če ga ni bilo smo bili vsi tiho, prestrašeni, v skrbeh, je bolan, kaj je narobe, da ga ni. Spominjam se Gornika Gustita ko je bil na vrhu takrat Valjavčeve gostine, tekel, tekel, vlak je že krenil, Gusti je pritekel, tik pred navozom, vidli smo to. Čakali smo ga na stopnicah. Skočil je, ali potegnilo ga je med vagone. Držal se je kot klošč, rešili smo ga, potegnili k sebi, vsi srečni, da se ni Gustitu zgodilo najhujše.

Zapisal Jure Matekovič. Slika iz osebnega arhiva.

Vir: Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj