Na vsebino

Stol, na katerem ne moreš prekrižati nog

Na današnjem Belokranjskem forumu v Kulturnem domu Črnomelj bo predstavljena tudi ekipa Starkmat. Poglejmo, kaj so o mladih podjetnikih zapisali v spletnih Financah:

"Mladi črnomaljski podjetniki so skupaj s primorskim inovatorjem Borisom Pfeiferjem in slovenskimi razvojnimi dobavitelji razvili prvi stolček za aktivno sedenje otrok, starejših od 18 mesecev.

Nov koncept aktivnega sedenja na stolu active chair je patentiral Pfeifer. Stol je brez naslonjala, narejen v obliki gobe, z namenom, da ga otroci z veseljem uporabljajo. Posebna konstrukcija z gibljivim polimernim zglobom omogoča gibanje sedalnega dela v vse smeri.

Vrsta zdravstvenih učinkov

Stol je oblikovalski dosežek, ima pa tudi vrsto zdravstvenih učinkov. Preventivno deluje na hrbtenico, saj na njem ne moremo sedeti nepravilno. Poleg tega se otroci na njem lažje zberejo, ker jim ni treba razmišljati, da morajo sedeti pri miru. Na mushyju namreč sploh ni mogoče sedeti pri miru in tudi ne prekrižati nog, hiperaktivni otroci pa se na njem umirijo, pojasnjujejo Sebastjan Štarkel, Mateja Vrščaj in Tomaž Aupič, ki sestavljajo ekipo Starkmat.

Stol so predstavili na sejmu Ambient leta 2016. Njegovo vrednost so zelo hitro prepoznali strokovnjaki, kar je pospešilo prepoznavnost na trgu. Z mushyjem se ukvarjajo pedagogi in zdravniki, predstavljajo ga v revijah za notranje arhitekte in oblikovalce, obravnavajo ga v tehniki in turizmu. Uporabljajo ga tudi kot športni ali didaktični pripomoček.

Nočejo biti start-up

V Starkmatu sicer ne podpirajo sedenja, a ko otrok sedi, pravijo, naj uporablja stol, ki omogoča zdrav razvoj tudi med sedenjem. Izdelali so tudi mizico taby, pri kateri je mogoče prilagajati višino, skupaj s stolom pa sestavlja komplet za pravilno sedenje otrok. Poleg individualnih kupcev so se za stolček odločili tudi v nekaterih vrtcih. Čez slab mesec bodo na sejmu Ambient premierno predstavili tudi stol active chair za odrasle.

V Starkmatu zatrjujejo, da niso start-up. Denarja niso zbirali na Kickstarterju, ne želijo dobiti vlagatelja, prihodke ustvarjajo v daljšem časovnem obdobju in s tem rastejo počasi. Dodajajo še, da utegnejo kmalu nastopiti tudi na tujih trgih."

Predstavitveni video Starkmata si lahko ogledate TUKAJ.

Če želite izvedeti več o Starkmatu pridite danes ob 17. uri v Kulturni dom Črnomelj na Belokranjski forum.

Vir: Finance
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj