Na vsebino

Stoletje prosvete v Adlešičih

Člani KUD Božo Račič Adlešiči so v soboto pripravili tradicionalni letni koncert, ki je bil tokrat še posebej slovesen. Pred 100 leti je bilo namreč ustanovljeno Prosvetno društvo Adlešiči. Ob visokem jubileju organiziranega kulturnega delovanja v Adlešičih so pripravili pester program, ki so ga pred nabito polno dvorano z nastopi oblikovali člani vseh sekcij KUD Božo Račič (folklorna in tamburaška skupina, pevska skupina Kresnice ter kulinarična in rokodelska skupina Pečkarke), v goste pa so povabili tudi ljudske pevce Bizeljsko, skupino Citroprekelj ter Otroško folklorno skupino podružnične šole Adlešiči. Ob tem so se spomnili tudi zaslužnega rojaka Boža Račiča – Kumeta, po katerem je tamkajšnje kulturno-umetniško društvo tudi dobilo ime. Račičevo življenjsko pot in delo sta predstavila direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan in Božova vnukinja Mojca Račič, kustosinja in bibliotekarka v Slovenskem etnografskem muzeju.

Adlešičani za začetek delovanja svoje folklorne skupine štejejo nastop pred cesarjem na Dunaju, leta 1908. Prve zvočne zapise pevcev je leta 1914 na voščene valje v Adlešičih naredil dr. Juro Adlešič. Za začetek tamburaštva štejejo leto 1918, ko nabavijo prve tamburice sistema farkaš in na pobudo nadučitelja Boža Račiča ustanovijo orkester. Začetek prosvetnega društva pa predstavlja leto 1922, katerega nastanek je prav tako vzpodbudil Božo Račič.

Kulturno delovanje je bilo med drugo svetovno vojno postavljeno na stranski tir, ponovno pa je oživelo v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila v Adlešičih ustanovljena nižja gimnazija. Leta 1952 so tamburaši dobili nove inštrumente. V Adlešičih so vedno plesali in lepo prepevali. Na pobudo Alojza in Marije Cvitkovič je nastal celo pevski zbor, ki ga je vodil učitelj Miha Vahen.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil v Adlešičih na pobudo Anice Milič in Pavle Raztresen znova ustanovljen tamburaški orkester pod vodstvom Silvestra Mihelčiča starejšega iz Metlike. Nove tamburice sistema jankovič so kupili starši otrok, članov orkestra.

Prosvetno društvo je leta 1975 sprejelo prenovljena pravila Kulturno prosvetnega društva. Dobro desetletje pozneje, 29. junija 1988, ob 80-letnici folklore, so člani na občnem zboru sprejeli sklep o preimenovanju društva v prosvetno društvo Božo Račič Adlešiči. Pozneje je društvo spremenilo naziv v Kulturno umetniško društvo Božo Račič Adlešiči in nato v Kulturno društvo Božo Račič Adlešiči. Kar 30 let je društvo vodil Alojz Cvitkovič, za njim so se zvrstili Marija Schweiger, Drago Vlašič, Pavla Raztresen Mikložič, Marija Škof, zadnjega četrt stoletja pa društvu predseduje Majda Veselič.

KUD Božo Račič Adlešiči danes šteje okrog 60 članov, ki delujejo v sekcijah tamburašev, folklorne skupine, pevskih skupin in skupine Pečkark, ki so se priključile pred petimi leti. Občasno pa zaživi tudi dramsko-recitatorska skupina. Člani društva predstavljajo domači kraj in s tem Belo krajino doma in na tujem. Na ta način prispevajo k ugledu in prepoznavnosti bogate adlešiške kulturne dediščine ter puščajo sledove.

Dogodek sta povezovali Neja Veselič in Manca Kapele.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj