Na vsebino

Strokovna ekskurzija belokranjskih veteranov

Strokovna ekskurzija belokranjskih veteranov po krajih, kjer so l. 1991 potekali boji

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Bela krajina vsako leto konec poletja ali v začetku jeseni za svoje člane organizira izlet oziroma strokovno ekskurzijo. Letos je vodstvo organizacije pripravilo izlet na Dolenjsko in v Posavje. V sončnem, sobotnem jutru se nas je tako kar sedemdeset z dvema avtobusoma odpeljalo čez Gorjance. Kljub temu, da se v Beli krajini te dni začenja trgatev, smo bili že zjutraj prijetno in brezskrbno razpoloženi.

V nizu postankov, povezanih z boji leta 1991, smo se najprej ustavili pri spominskem obeležju na Pogancih pri Novem mestu, kjer so nas pričakali veterani iz prijateljskega novomeškega združenja in nam predstavili dogodke izpred 24 let, ki so se odvili na tem mestu, kjer je bil sprožen prvi strel. Podali so nam tudi informacije, ki so osvetlile širše okoliščine spopadov.

Sobotno popotovanje smo nadaljevali proti Medvedjeku, kjer so nas sprejeli trebanjski veterani in nam predstavili spomine na delovanje v blokadi oklepne kolone jugoslovanske armade (JA). Na tem mestu je bil tedaj smrtno ranjen pripadnik TO Franc Uršič, v napadu letalstva JA pa je umrlo tudi več civilistov.

Sledila je vožnja proti vzhodu, skozi Krakovski gozd, kje stoji pomnik tamkajšnjih bojev, ki jih je opisal naš častni predsednik Kobetič, v vinorodno Gadovo peč. Ob malici in pokušnji cvička na domačiji veterana Komatarja, ob prijetnem vodenju njegove hčerke – nekdanje vinske princese – je čas kar prehitro mineval.

Vožnjo smo nadaljevali v obmejno vas Rigonce pri Dobovi, kjer nam je ob spominskem obeležju takratni poveljnik intervencijskega voda doživeto opisal svojo izkušnjo ob stiku pehotnega voda s tankovsko enoto JA, kjer je padel pripadnik TO Jernej Molan. Spoznali smo sestro in svaka padlega, nenadejano pa smo se tu srečali s člani organizacije vojnih invalidov 1991.

Iz Rigonc smo se odpravili v Kostanjevico, kjer smo ob kosilu v domači gostilni nadaljevali prijetno druženje.

Iz Kostanjevice nas je pot vodila na območje kartuzijskega samostana v Pleterjah, ki so nam ga predstavili s pomočjo multivizije, ogledali pa smo si tudi etno-muzej na prostem.

Po opisanem obisku vseh točk naše ekskurzije smo se odpravili proti domu. Vožnja je minila kar prehitro in zgodaj zvečer smo bili že vsi na izstopnih točkah v bližini domov.

Udeleženci letošnjega izleta smo bili soglasni, da je bil le-ta dobro pripravljen in izveden. Ob tem smo hvaležni našima veteranoma, ki sta nas vodila – častnemu predsedniku Branku Kobetiču in sekretarju OZVVS Božu Šoberju.

Peter Golobič
foto: Bojan Jakša

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj