Na vsebino

Svet kamnin in mineralov v Muzejski hiši Semič

Minulo soboto so v prenovljeni Muzejski hiši Semič odprli prvo začasno razstavo z naslovom Svet kamnin in mineralov Pohorja. V Beli krajini poznamo praviloma le sedimentne kamnine, apnenec vidimo kamor nam seže pogled, zato omenjena razstava v beli svet pod Gorjanci prinaša barvite kamnine in minerale, ki so se oblikovali pod visokim pritiskom in temperaturami. Razstava tako odkriva, kaj se skriva pod površjem Zemlje na štajerskem koncu Slovenije, kjer poteka tektonski mikro-prelom.

Gost otvoritve razstave je bil prof. Vilijem Podgoršek, lastnik zbirke kamnin, mineralov in fosilov s celega sveta. Leta 2007 je na mestu nekdanje domačije v Dragonji vasi postavil geološko paleontološki muzej Pangea. Med drugim je lastnik največje sistematične zbirke mineralov Pohorja na svetu, v muzeju pa je skupno evidentiranih več kot 10.000 različnih primerkov z vseh celin. Podgoršek je povedal, da za nastanek takšnih lepih in zanimivih kamnin potrebujemo izredno visoke temperature in pritiske - tako namreč nastanejo magmatske in metamorfne kamnine. Po njegovih besedah se pod površjem skriva še veliko neodkritega, predvsem pa je Slovenija izredno geološko in rudno bogata, saj se med kamninami skrivajo ametisti, veliko kremena, naravni magnet, mikroskopski diamanti, imamo celo nafto in nekaj kosti manjših dinozavrov!

Zanimivo razstavo si v Muzejski hiši Semič lahko ogledate vse do 4. julija.

Vir: KC Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj