Na vsebino

Primorcem predstavili tudi Zakladnico

Foto: Občina Črnomelj
Foto: Občina Črnomelj

V petek so Črnomelj obiskali študenti geografije Univerze na Primorskem. Črnomelj so izbrali kot primer dobre prakse postopnega urejanja mestnega jedra, česar so bili na Občini Črnomelj še posebej veseli. Skupaj z RIC Bela krajina so študente popeljali skozi mestno jedro in predstavili načrte za naprej. Predstavili so jim tudi Zakladnico - novo urejeno turistično vstopno točko v mesto in občino, kjer so na sodoben način predstavljene vsebine občine.

V lanskem letu so bila zaključena gradbena dela za prenovo opuščenega kletnega prostora pri gradu Črnomelj z namenom ureditve vstopne turistične točke v mesto Črnomelj in Belo krajino, ki so jo poimenovali Zakladnica. S projektom kulTura je RIC Bela krajina, kot partner v projektu prostor opremil in kmalu bo na razpolago domačim in tujim obiskovalcem. Z izgradnjo klančine, ki poteka po brežini nad Dobličico, je omogočen tudi dostop gibalno oviranim osebam iz glavnega trga. Novo urejen dostop ponuja čudovite poglede na reko Dobličico ter hribovje Poljanske gore in Kočevskega Roga. S klančine je urejen tudi dostop do javnih sanitarij, z ureditvijo katerih bodo pričeli v kratkem.

V zaključni fazi je izdelava projektne dokumentacije za obnovo pritličja Črnomaljskega gradu, prvo fazo ureditve atrija in kleti bodo izvedli tudi s pomočjo pridobljenih sredstev Ministrstva za kulturo do konca oktobra letos.

Obnovljena bo fasada cerkve sv. Petra, za katero je Župnija Črnomelj - Dragatuš uspešno kandidirala na razpisu Ministrstva za kulturo, del sredstev pa bo prispevala tudi občina. Stoničev grad je od leta 2020 v delnem lastništvi Občine Črnomelj.

»Bili smo uspešni s prijavo na razpis Ministrstva za kulturo za izvedbo nujnih vzdrževalnih del, in sicer za namestitev žlebov, izvedbe odvodnjavanja ter izvedbe drenaže. Pri posegih v tla je potrebno izvesti tudi predhodne arheološke raziskave, v ta namen smo pridobili sredstva Ministrstva za kulturo v višini 100 odstotkov,« so še sporočili iz črnomaljske občine.

Vir: Občina Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj