Na vsebino

Sveti večer

Sveti večer ali Badnjik je ime dneva pred božičem v krščanskem koledarju.

Po Gregorijanskem koledarju je to večer 24. decembra , torej dan pred božičem, za katerega se slavi rojstvo Jezusa Kristusa.

Po običaju se na sveti večer pri nas in večjem delu sveta okrašuje božično drevo, prav tako pa se zvečer prirejajo slavne večerje v krogu celotne družine. Tudi obdarovanje z darili je po običaju na sveti večer po ali pred božično večerjo. Ljudje gredo k polnočnici.

V Beli krajini se je ohranilo še veliko starih običajev, vraž, verovanj. Tudi po zaslugi Ivana F. Šašalja še vedno poznamo nekatere stare običaje, saj jih je pravočasno popisal. Njegovi zapisi pa temeljijo na lastnih opazovanjih ali izpovedih ljudi.

Tako Šašelj opisuje adlešiške navade na sveti večer: »Na sveti večer pogrinjajo mizo z belim prtom (rubom). Pod prt devajo nekaj slame. Na prt devajo na dva ali na štiri vogale po hlebec božičnika. Pod prt pa devajo po nekaj zrn različnih semen. Ta semena imajo potem zdravilno moč…«

Pripadniki Srbske in Ruske pravoslavne Cerkve slavijo sveti večer 6. januarja, torej tudi dan pred božičem, ki pri njih pade na 7. januar.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj