Na vsebino

Svetloba življenja je močnejša od teme

Foto: Ljudska knjižnica Metlika
Foto: Ljudska knjižnica Metlika

»Svetloba življenja je močnejša od teme,« pravi Mirjana Šernek, ki se je s svojimi pesmimi in težko, a hkrati navdihujočo življenjsko zgodbo dotaknila vseh, ki so se sinoči udeležili literarno-glasbenega večera v prostorih Ljudske knjižnice Metlika.

Slepa pesnica in glasbenica v pokoronskem obdobju z moderatorjem Francijem Zorkom in možem Milanom, ki je mojster za ozvočenje, obiskuje kraje po Sloveniji in predstavlja svojo drugo pesniško zbirko Dotik. Ta je nastala prav v tesnobnem času spopadanja z epidemijo, ko je bil tudi dotik, ki je za slepe in slabovidne ljudi še toliko bolj pomemben, prepovedan. To obdobje je mnogim ogromno vzelo, številnim pa tudi odprlo vrata čustev in ponudilo drugačen pogled na življenje. Zbirka Dotik je razdeljena na štiri cikluse: Ti in jaz, Večerne pesmi, V domu spomina in Dnevne pesmi. Pesmi iz cikla V domu spomina so v njenem maternem jeziku.

Mirjana Šernek je otroštvo in najstniška leta preživela v Srbiji, kjer se je izobraževala v zavodu za slepe in slabovidne v Beogradu. Pri 11 letih je namreč izgubila vid, vendar je ob podpori staršev s pogumom in vztrajnostjo uspešno premagala ovire, ki jih je prinesla slepota. Po šolanju se je preselila k staršem v Slovenijo, kjer se je hitro naučila slovenskega jezika, se zlila z okoljem in si ustvarila družino. Njena ljubezen sta poezija in glasba, ki jo izpolnjujeta in ji pomagata prebroditi ovire v življenju.

Na srečanjih podira tabuje o slepoti, predstavlja poezijo in širi optimizem z glasbo. Prav tako rada zapoje in tudi v metliški knjižnici ni bilo nič drugače. Šernekova sicer že pridno piše pesmi tudi za tretjo pesniško zbirko.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj