Na vsebino

Svetovni dan prostoživečih vrst živali in rastlin

Danes obeležujemo svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst. Letošnji dan je posvečen raziskovanju in uporabi digitalnih tehnologij za ohranjanje prostoživečih vrst, trajnostno in zakonito trgovino s prostoživečimi vrstami ter sožitje človeka in prostoživečih vrst.

Letošnji dan v ospredje postavlja uporabo digitalnih tehnologij za ohranjanje vrst. Kot so navedli na zavodu za varstvo narave, je lahko sodobna tehnologija izjemen pripomoček pri ohranjanju narave in s tem prostoživečih rastlinskih in živalskih vrst. Na ministrstvu za naravne vire in prostor so dodali, da so digitalne inovacije v času hitrega tehnološkega napredka postale tudi močno orodje v rokah varuhov narave.

K varstvu prosto živečih živali in rastlin po navedbah ministrstva prispevajo digitalne inovacije, kot so denimo spremljanje z droni, projekti z uporabo kamer, uporaba satelitskih posnetkov, telemetrične ovratnice in druga orodja, uporaba tehnologij okoljske DNK ter povezovanje informacij.

“Digitalne inovacije spreminjajo način varovanja biotske raznovrstnosti, aplikacije nam omogočajo, da v nekaj sekundah izvemo za pojavljanje določene vrste v naravi, sateliti nam razkrivajo pojavljanje celotnih habitatnih tipov tudi na težko dostopnih območjih, analiza podatkov nam v kratkem času pokaže stanje, za kar so bila prej potrebna leta terenskega dela,” so opisali na zavodu za varstvo narave.

V Sloveniji nekateri projekti uporabljajo napredne tehnologije za spremljanje redkih vrst. Kot so izpostavili, so bili vsi doseljeni risi v projektu Life Lynx opremljeni z biometričnimi ovratnicami, na zavodu pa so razvili in v projektu Life Narcis nadgradili spletno platformo Sporoči vrsto, kamor pojavljanje posameznih vrst vpisujejo tako strokovnjaki kot tudi laična javnost.

“Svet je sredi tehnološke revolucije, uporaba tehnologije za varstvo prostoživečih vrst je dosegljiva, še vedno pa je v manj razvitih predelih 36 odstotkov ljudi in s tem velikih območij nepovezanih z internetom,” so zapisali na zavodu za varstvo narave. Opozorili so, da se visoko stopnjo biotske raznovrstnosti v Sloveniji ogroža z načinom življenja, prostoživeče vrste pa vse bolj ogrožajo tudi podnebne spremembe in širitve invazivnih tujerodnih vrst.

Generalna skupščina ZN je 3. marec za svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst razglasila, ker je bila na ta dan leta 1973 podpisana konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Konvencija danes šteje 184 pogodbenic ter zagotavlja različne stopnje zaščite več kot 38.000 živalskim in rastlinskim vrstam, naslavlja nadzor in pregon kršiteljev ter boj proti organiziranemu kriminalu. Konvencija je v Slovenji začela veljati leta 2000.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj