Na vsebino

Svetovni dan turističnih vodnikov- 21. februar 2021

Turistični vodniki s kreativnimi zgodbami bogatijo razvoj podeželja Mednarodni dan turističnih vodnikov praznujemo 21. februarja.

Ta praznik je leta 1990 ustanovila Svetovna zveza združenj turističnih vodnikov (WFTGA). WFTGA je bila ustanovljena februarja 1985 na prvi mednarodni konvenciji turističnih vodnikov. Združenje danes zastopa več kot 2000 tisoč individualnih turističnih vodnikov iz več kot 70 držav. Dan je namenjen ozaveščanju javnosti o tem, da so turistični vodniki ambasadorji svojih vasi, mest, regij in države. Cilji Mednarodnega dneva turističnih vodnikov so povečati ugled turističnega vodnika, utrditi zavedanje domače javnosti o pomenu kulturne in naravne dediščine, neposredno seznaniti javnost o vsebinah, ki so del turistične industrije ter poudariti vrednote naravne in kulturne dediščine s pomočjo profesionalnega vodenja.

Dejavnost turističnega vodnika je v Sloveniji regulirana z določili Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS štev. 13/2018). Zakon razlikuje in opredeljuje turističnega vodnika, vodjo poti in turističnega vodnika na ravni določenega turističnega območja (lokalni turistični vodnik). Delo turističnega vodnika je odgovorno, zahtevno in naporno, saj jim organizatorji potovanj zaupajo pomembne dokumente in skrb za skupine ljudi. Za to specifično delo so nujno potrebna sproščena komunikativnost, pozitivna naravnanost, natančnost, poštenost, sposobnost orientiranja v neznanem okolju, dobra organiziranost, iznajdljivost, sposobnost sistematičnega podajanja informacij v lepem, tekočem slovenskem (ali tujem) jeziku.

Živimo v dobi vseživljenjskega učenja in to še posebej velja za poklic turističnega vodnika.

Organizacijo in izvedbo turističnih aranžmajev urejajo predpisi: Zakon o spodbujanju razvoja turizma, Zakon o varstvu potrošnikov, Obligacijski zakonik … za kršitelje so predvidene tudi globe. Ugled in dobro ime turistične agencije sta odvisna tudi od izvedbe potovanja oziroma od kakovosti dela turističnega vodnika.

Lokalni turistični vodniki turističnega območja Bela krajina smo aktivni v Društvu lokalnih turističnih vodnikov Bele krajine. Aktivno se povezujemo s ponudniki ostalih turističnih storitev, sodelujemo s Turistično informacijskimi centri v Beli krajini, turističnimi agencijami v Sloveniji in v tujini. Verjamemo, da smo ambasadorji naše Bele krajine. Svetovna epidemija je zaustavila potovanja in posledično tudi klasična turistična vodenja.

Čas smo izkoristili za učenje in oblikovanje novih zgodb interpretacije naravne in kulturne dediščine Bele krajine. Komaj čakamo novih doživetij s turisti v živo.

Vir: Društvo lokalnih turističnih vodnikov Bele krajine

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj