Na vsebino

Takšna je časovnica gradnje tretje osi - jug

Maline (foto: Uroš Novina)
Maline (foto: Uroš Novina)

Z nedavno dopolnjeno Resolucijo o nacionalnem programu razvoja prometa v Republiki Sloveniji za obdobje do leta 2030, je vlada za nosilko izgradnje hitre ceste od Malin do Metlike in Črnomlja na južnem delu 3. razvojne osi, določila Družbo za upravljanje avtocest (Dars). Doslej je bila kot nosilka projekta v delu, ki se nanaša na Belo krajino, namreč določena Direkcija za infrastrukturo. S tem naj bi bila za projekt izgradnje natančneje določena odgovornost ter viri financiranja.

V spremembi resolucije je določena tudi časovnica izgradnje južnega kraka tretje razvojne osi, za pripravo katerega je v celoti odgovoren Dars. In sicer:

  • odsek 1: Novo mesto vzhod – Maline (1. in 2. etapa, do Osredka): 2021 – 2023,
  • odsek 1: Novo mesto vzhod – Maline (3. in 4. etapa, od Osredka do Malin): 2024 – 2028.

To pomeni, da je za odsek od Osredka do Malin (dve etapi, vključno s predorom pod Gorjanci), določen čas izgradnje v letih od 2024 do 2028.

Na ministrstvu za infrastrukturo ob tem navajajo, da sta terminska plana priprave in izvedbe prilagojena glede na stanje izdelane ter predvidene izdelave projektne in investicijske dokumentacije ter pridobivanja dovoljenj za gradnjo.

Pri tem so za odsek Novo mesto vzhod – Maline (3. in 4. etapa – od Osredka, pod Gorjanci, do Malin) navedli, da je bilo pred pričetkom priprave projektne dokumentacije potrebno izdelati Študijo postopnosti gradnje, ki je bila podlaga za izdelavo investicijske dokumentacije ter končne odločitve o fazah gradnje. Terminski plan izvedbe je vezan na predvideno pridobitev gradbenega dovoljenja in se uskladi skladno z dejansko fazo projekta ter načrtovanimi aktivnostmi.

Zaradi celovitosti načrtovane čezmejne cestne povezave Novo mesto – Metlika – vozlišče Novi grad na AC A1 Zagreb – Reka, se s predlagano spremembo nosilca tega odseka, kot celovita cestninska povezava, prenese v pristojnost Darsa.

V terminski plan priprave in izvedbe je vključena etapa Metlika, kjer gre za rešitev prometnih zastojev zaradi mejne kontrole. Pri tem naj bi bila priprava projekta zaključena do konca leta 2023, gradnja približno 2,5 km dolge dvopasovne ceste od priključka Metlika – jug do priključka Metlika – sever, pa naj bi se izvedla po letu 2024.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj