Na vsebino

Tatvine kablov na območju občine Semič

Konec januarja smo v uredništvo Radia Odeon prejeli naslednje vprašanje bralca iz semiškega konca, ki je napisal:

"Pozdravljeni,

Na vsake pol leta na relaciji Stranska vas pri Semiču Romi požagajo telefonski drog in ukradejo več sto metrov telefonskega kabla in posledično smo krajani nekaj dni brez telefonskih storitev.

Čez nekaj dni ali po enem tednu po takšnem dogodku se pa vedno v bližini romskega naselja Sovinek ob večeru zelo črno kadi in smrdi po plastiki.

Nazadnje se je to zgodilo v petek 28.1.2022 ob 02:40.

Glede na to da se to periodično že več let ponavlja se bi spodobilo, da se ta problematika objavi v kakšnem članku."

V imenu Občine Semič nam je odgovor v kratkem času posredoval Boštjan Ogulin, višji svetovalec na semiški občinski upravi: TUKAJ.

S Policijske uprave Novo mesto pa so se nam včeraj opravičili za pozen odgovor, v njem je Robert Perc, vodja centra - višji samostojni policijski inšpektor II zapisal:

"Policisti PP Črnomelj so bili v letih 2020 in 2021 obveščeni o več primerih tatvin telekomunikacijskih kablov na območju občine Semič, in sicer štirikrat v letu 2020 in trikrat v letu 2021.

Storilci so izbirali odročnejše kraje ter iz drogov staknili telekomunikacijke vode (kable), jih presekali in odpeljali. Ukradeni vodi so bili različnih dolžin, od dvesto pa vse do osemsto metrov.

V primeru prijave oziroma zaznave policisti opravijo ogled kraja, zavarujejo sledove ter zberejo obvestila - preiskave so zaradi odsotnosti prič, sledov in ostankov zahtevne in policisti v omenjenih primerih storilce še niso izsledili. Ker na uspešnost preiskave vpliva tudi čas od zaznave (prijave) do prihoda policistov na kraj, so se črnomaljski policisti pogovorili tudi z lastnikom ter upravljalcem oziroma serviserjem telekomunikacijskega omrežja o možnostih hitrejšega obveščanja.

Telekomunikacijsko omrežje namreč nima vgrajenih senzorjev, ki bi opozorili na pretrganje voda, ampak se upravljalci telekomunikacijskega omrežja praviloma odzovejo, ko težavo s signalom zaznajo uporabniki storitev in jih pokličejo.

V noči iz 27. na 28.1.2022 na interventno številko policija 113 o kurjenju, ki ga omenja občan, nismo prejeli nobenega klica. V letu 2020 in 2021 so policisti zaradi nedovoljenega kurjenja podali 28 prijavi inšpekcijskim službam.

Občanom svetujemo, da v primerih zaznave nedovoljenega kurjenja (v konkretnem primeru bi to bil črn dim in vonj po ožgani plastiki) o tem nemudoma obvestijo policijo na interventno telefonsko številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 (tudi na številki 113 lahko zahtevate anonimnost). Policisti na številki 113 in policijski postaji odreagirajo na vsako prijavo. Ob prijavi povejte: kaj se dogaja, kje (vsaj približna lokacija), opis oseb, vozil ipd. Vsak podatek je dobrodošel, saj lahko pripomore k uspešnemu in učinkovitemu odzivanju."

Vir: PU Novo mesto, foto: Pexels

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj