Na vsebino

Teden mobilnosti v Metliki

Letošnji Teden mobilnosti je potekal od 16. do 22. septembra. V sklopu le-tega je bil del starega mestnega jedra Metlike, natančneje Mestni trg, zaprt za ves promet, zvrstilo pa se je tudi kar nekaj dogodkov, ki sta jih organizirala Občina Metlika in Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika (v nadaljevanju Zavod Metlika), s finančnimi sredstvi projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE – LIFE17 IPC/SI/000007, sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP), s sredstvi iz Sklada za podnebne spremembe.

Pomen Tedna mobilnosti je ozaveščanje ljudi o dobro organiziranem prometu, kar predstavlja srce vsake sodobne družbe. V mestih z urejenim prometom je lepše in lažje živeti. Tam, kjer vse lepo teče, hitreje in udobneje potujemo, hkrati pa tudi manj onesnažujemo svojo okolico. Manj hrupa pomeni tudi manj stresa. Manj delcev v zraku pomeni bolj zdrave posameznike in bolj zadovoljne skupnosti. Zaradi okolju prijaznih vozil, urejenih poti in sproščenih prebivalcev mesta niso samo privlačna, temveč tudi ekonomsko uspešnejša. S projektom Parkirni dan so organizatorji skušali prebivalcem Metlike približati pomen trajne mobilnosti in zdravega načina življenja, združiti druženje in delovanje vseh treh generacij ter oživeti staro mestno jedro. Projekt je pokazal, kako lepi so trgi in ulice, če le-ti niso spremenjeni v parkirišča, prebivalce mesta pa naslovil z vprašanjem, kakšnih trgov si zares želijo in ali ni morebiti čas, da se tudi metliško staro mestno jedro zapre za vsa motorna vozila ter se v čudovitih srednjeveških ulicah, kot pravijo turisti, začne uživati v prijetnem miru.

Z namenom, da bi ljudem približali ta način razmišljanja, so organizatorji Parkirnega dneva za čas trajanja Tedna mobilnosti 2020 Mestni trg v Metliki zapolnili z dogodki,

namenjenimi vsem trem generacijam. Od 16. do 22. septembra je bilo v starem mestnem jedru Metlike namesto avtomobilov slišati otroško rajanje, koncerte, smeh, opazovati mlade slikarje in njihove umetnine, spoznavati športna društva Metlike, preizkusiti nova znanja ali pa se enostavno družiti z mimoidočimi, ob plesnih, glasbenih in gurmanskih spremljavah. »Mestni trg je bil poln otroškega smeha in igre, druženja in ostalih dogodkov. Staro mestno jedro je zadihalo in zaživelo. Marsikdo si je zaželel, da bi tako tudi ostalo,« je na vprašanje, kako je zadovoljna z izpeljanim projektom, odgovorila direktorica Zavoda Metlika, dr. Marjetka Pezdirc.

Teden mobilnosti pa je za Občino Metlika predstavljal tudi pomembno smernico za nadaljnje investicije na področju javnega prevoza in zagotavljanja trajne mobilnosti v občini. Obiskovalci in sodelujoči v projektu so imeli možnost izpolnjevanja anketnega vprašalnika na temo trajne mobilnosti ter izraziti svoje mnenje in priporočila za dela na tem področju v prihodnosti. »Na občini Metlika zaključujemo s pripravo projektne dokumentacije za ureditev Mestnega trga, idejne zasnove smo v času Tedna mobilnosti 2020 predstavili tudi širši javnosti. Z dogodki smo želeli predstaviti drugačen pogled na življenje na trgu. Odzivi, ki jih v teh dnevih dobivamo, nam bodo v pomoč pri nadaljnjem delu,« je o zaključenem projektu povedal župan Občine Metlika, gospod Darko Zevnik, in se zahvalil vsem javnim zavodom in društvom, ki so sodelovali pri realizaciji le-tega.

Organizator ETM: Občina Metlika

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj