Na vsebino

Tehniški dan v Ljubljani

V sredo, 20. oktobra 2021, smo se učenci od 6. do 9. razreda odpravili na tehniški dan v Ljubljano. Tam smo si na gradu Fužine ogledali Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Imeli smo oblikovalno delavnico, kjer smo izdelovali makete stolov iz različnih materialov. V muzeju smo videli načrte naših arhitektov in razstavo izdelkov industrijskih in grafičnih oblikovalcev. Posebej smo se osredotočili na stole našega največjega oblikovalca Nika Kralja, videli smo njegov stol Rex v številnih oblikovalskih izpeljankah.

Nato smo se z leseno ladjico popeljali po Ljubljanici in si ogledali kar veliko mostov. Najbolj sta se mi v spomin vtisnila Šuštarski in Zmajski most. Naučili smo se, da je veliko mostov in stavb v Ljubljani zgradil najbolj znan slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Potem smo šli na pico. Nato smo se sprehodili po čudoviti Ljubljani in za zaključek odšli še v Narodno galerijo. Tam smo si ogledali stalno zbirko Umetnost na Slovenskem. Učenci 6. in 7. razreda so si ogledali slike, ki se vsebinsko povezujejo z Biblijo in se naslanjajo na antične pisce. Motivi, ki so jih na slikah spoznali so bili portret, krajina, tihožitje in žanr. Učenci 8. in 9. razreda pa smo si ogledali dela slovenskih impresionistov Ivana Groharja, Matije Jama, Mateja Sternena in Riharda Jakopiča. Spoznali smo njihove življenjske zgodbe in ključne umetnine ter način slikanja impresionistov. Ogled smo zaključili z družabno igro »Impresionistični spomin«.

Bilo nam je zelo lepo in še bi si želeli takšnih izletov.

Vir: OŠ Komandanta Staneta Dragatuš

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj