Na vsebino

Temperaturni hodi

V teh dneh imamo izrazite temperaturne hode. Jasno vreme in dokaj suho ozračje omogočata, da temperatura niha. Ponoči se ozračje hitro ohladi, čez dan pa se ob prisotnosti sonca pospešeno segreje. Pri takšnem tipu vremena se še posebej odrazijo krajevne značilnosti (oblikovanost površja, rastje in bližina morja). Za natačnejši opis poteka temperature moramo poleg najnižje in najvišje temperature beležiti tudi temperaturo v krajših časovnih korakih.

Poglejmo si temperaturne hode na treh avtomatskih meteoroloških postajah: Dobliče Črnomelj, Letališče Portorož in Babno polje.

Najbolj izrazit dnevni hod ima postaja Babno polje, ki je mrazišče, zato se proti večeru začne hitro ohlajati. Nastane plitvo jezero hladnega zraka. Temperatura še pred sončnim zahodom pade za 10 °C. Hitrost ohlajanja se tekom noči zmanjša. Najnižjo temperaturo beležimo v času sončnega vzhoda ali nekaj deset minut po tem, ko sonce že vzide. Kjub izjemno toplemu vremenu v teh dneh so na Babnem polju jutra še sveža, le kakšno stopinjo nad lediščem. V prvih treh urah temperatura skokovito naraste za okoli 15 °C. Ta skok je povezan z mešanjem hladnega zraka v mrazišču z mnogo toplejšim iz okolice in segrevanjem zaradi sončnega sevanja. Naraščanje temperature nato oslabi. Običajno je najvišja temperatura dosežena sredi popoldneva.

Drugačen je potek temperature na postaji Dobliče Črnomelj, ki je v preteklih dneh izmerila najvišjo temperaturo v Sloveniji. Včeraj se je segrelo celo do 30,4 °C, kar je le nekaj desetink pod aprilskim rekordom. Bistvena razlika glede na Babno polje je izrazitejši maksimum in segrevanje v popoldanskem času. Najpomembnejšo vlogo pri tem (to je tudi razlog, da v Beli krajini pogosto izmerimo temperaturne rekorde) ima šibak jugozahodni veter. Zrak se iz višjih delov spušča in segreva proti nižini. Zanimiva je tudi upočasnitev ohlajanja okoli polnoči. Razlog za takšno motnjo so nočni vetrovi z okoliških pobočij, ki se ravno v tem času okrepijo.

Najmanjšo razliko med najnižjo in najvišjo temperaturo ima postaja Letališče Portorož. Zaradi obalne lege ima pomembno vlogo temperatura morja, ki je sedaj okoli 17 °C. Njen vpliv je odvisen predvsem od smeri vetra. Veter s celine, ki mu pravimo burin, piha od poznega popoldneva čez noč do sredine dopoldneva. V tem času je vpliv morja manjši, zato sta v tem času tudi segrevanje in ohlajanje izrazitejša. Od sredine dopoldeva pa do poznega popoldneva pa piha veter z morja, ki mu pravimo maestral. V tem času je vpliv morja izrazitejši, zato se tudi temperatura ustali. Ob zelo izrazitem obratu vetra se včasih zgodi, da najvišjo temperaturo beležimo v dopoldanskem času, preden zapiha maestral.

Vir: ARSO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj