Na vsebino

Tisti, ki ne bežijo

Knjižnica Črnomelj je na predzadnji ponedeljek v mesecu, v sklopu festivala Črnfest, gostila humanitarnega aktivista in borca za človekove pravice prebivalcev Nubskih gora Toma Križnarja ter njegovo ženo Bojano Pivk Križnar. Skozi fotografije in video projekcijo sta nam prikazala njuno delo in poslanstvo ter predstavila in orisala doživljanje tamkajšnjega življenja, dogajanja in boja za pravice.

Osredotočila ssta je predvsem na ljudstvo Nube, za pravice katerih se, predvsem Tomo, bori že večji del svojega življenja. O njih govori v presežnikih, pravi, da so to najbolj nedolžni ljudje na svetu. Ljudje, ki ne hrepenijo po materialnih stvareh, po sodobni tehnologiji. Oni si želijo le, da ostanejo tam, kjer so se rodili. In to njihovo sporočilo Tomo ponaša v svet.

Skozi bogato predavanje sta nam gosta zaupala tudi podrobnosti njunega poročnega obreda, kateri je bil opravljen med Nubami in po njihovih običajih. Prav tako pa sta nam za konec zaupala še najbolj aktualno in odmevno novico izpred nekaj mesecev, ko je bil Tomo že tretjič zaprt. In kot pravi, je bila to zanj ena izmed najhujših izkušenj v življenju. A kljub temu se na njemu ljubo ozemlje namerava še vrniti. Vendar nikoli več sam, temveč v spremstvu svoje soproge.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj