Na vsebino

Tkalke – razstava tekstilij

V cerkvi sv. Duha v Črnomlju se je pred dobro uro, v okviru festivala Jurjevanje, odprla razstava pod imenom "Tkalke". Tkalke so štiri mlade mednarodno priznane talentirane ustvarjalke in oblikovalke tekstilij. Njihova skupna razstava je s strani organizatorja Jurjevanja ambiciozno zastavljena in morebiti v prihodnje usmerjena kot samostojni projekt, ki bi v Beli krajini ponovno obudil že skorajda pozabljeni talent pridelave tkanine in oblikovanja tekstila s poudarkom na naravno pridelanih in predelanih tkaninah.

Kdo so TKALKE?

EMI FUJISAWA je Japonska ustvarjalka, ki živi v Angliji. Začela je s študijem mode na Japonskem in nadaljevala v Londonu, kjer je študirala oblikovanje tekstilij, za kar se je tudi specializirala. Svoja dela je razstavljala na številnih razstavah v Angliji, Franciji, Japonski, Romuniji, Slovaški in na Cipru.
Emi inspirajo starinski, naravni tradicionalni materiali, ki jih najde na potovanjih po svetu in med raziskovanjem lokalnih tržnic. Navdih črpa iz okolja, ki jo obdaja. Njeno dojemanje sveta okoli nje prenese v svoje ustvarjanje. Unikatne palete barv, ki jih pridobi z naravnim barvanjem, dodajo ročno tkanim izdelkom dodatno vrednost in globino. Deluje in izobražuje se tudi na področju ohranjanja tradicionalnih tehnik postopkov izdelovanja tekstila. Spomladi je bila na obisku v Beli krajini, kjer je v Rimu pomagala napeljati statve za tkanje domačega platna s strukturo ribje kosti.


KATARINA SPACAL je univerzitetno diplomirana inženirka oblikovanja tekstilij in oblačil. Izobraževala se je na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Umetniško pot je pričela s poglabljanjem v tkane strukture, barve in kompozicije. Ustvarila je mnoge tkane slike, v katerih izraža pripadnost Krasu, kjer živi in ustvarja. Razstavljal je na številnih samostojnih razstavah v Sloveniji.
Njeni ročno tkani izdelki nastajajo pod blagovno znamko Sonitje, kjer se poigrava s prelivanjem barv, gostot, reliefov. Z dodajanjem različnih detajlov opazuje nadgradnjo celotne kompozicije, ki se spreminja glede na osvetlitev. Igra svetlobe in sence poudari reliefnost njenih del, ko stopimo bližje, lahko na manjši površini opazujemo preplet tanjših in debelejših niti, ki dajejo vtis razgibane pokrajine.
V svoja dela vpleta ljubezen do naravnih materialov in barv. Tako nastajajo umetnine, v katere se ovijamo, s katerimi se pokrivamo ali jih le opazujemo. Ustvarjalkina dela so unikatni izdelki. So neponovljiva tkana dela prelivajočih se barv, mehkega otipa in bogatega videza.


CATHERINE HARRIS je stara znanka belokranjskih pridelovalcev domačega platna. Angleška ustvarjalka je pred leti gostovala v Krajinskem parku Kolpa, kjer je svoje zanimanje in znanje o pridelavi lanu in domačega platna poglobila ter razširila. Tekom študija v Londonu se je specializirala v postopkih ročnega tkanja in fokusirala na uporabi lanu. Njena razstavljena dela so odsev novih izkušenj in znanj, ki jih je pridobila med bivanjem v Beli krajini. Njen fokus je na ohranjanju tradicionalne pridelave lanu in domačega platna.


VITA IVIČIČ je mednarodno nagrajena oblikovalka oblačil, blaga ter instalacij prostorov. Svoje znanje in izkušnje je izpopolnila s študijem oblikovanja v Londonu, kjer se je specializirala v smeri oblikovanja pletenin. Navdihuje jo narava in naravno, preoblikovanje tradicionalnega v moderno. Pri svojem delu daje poudarek na uporabi izbranih naravnih materialov ter kvalitetni, trajnostni izdelavi samih proizvodov. Uporablja vzorce, ki jih najde v naravi. Navdihujejo jo rožnati vzorci, ki jih pogosto z naravnim tiskom prenese na tkanine. Uporablja predvsem naravne barvne ekstrakte. Znanje nenehno bogati z raziskovanjem tradicionalnih načinov izdelave pletenja, tkanja in tiska, ki ga uporabljajo na različnih delih sveta. V njenih izdelkih najdete elemente japonske, maroške, ciprške in druge tradicionalne vplive. Da je velika ljubiteljica domače Bele krajine ni skrivnost, kar je moč ugotoviti tudi na večini njenih kolekcij.

Vir: Jurjevanje

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj