Na vsebino

Toliko okužb je prinesel ponedeljek; omikron tudi v naši regiji

Ob opravljenih 4973 PCR-testih so včeraj potrdili 1555 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testiranj je bil 31,3-odstoten.

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji 17.844 aktivno okuženih, kar je 400 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1186, kar je 23 manj kot dan prej, 14-dnevno povprečje števila potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa znaša 846, kar je 19 manj kot dan prej.

V bolnišnicah je 665 oseb s covidom-19, 31 manj kot dan prej, od tega 205 bolnikov potrebuje intenzivno oskrbo, kar je deset manj kot dan prej. V ponedeljek je umrlo pet covidnih bolnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 37 novih okužb: Črnomelj 27 (dan prej 1), Metlika 5 (dan prej 2), Semič 5 (dan prej 2).

Sledilnik kaže, da je trenutno v Beli krajini 401 aktiven primer okužbe: Črnomelj 200, Metlika 126, Semič 75.

Okužbe z različico omikron potrjene tudi v naši regiji

Okužbe z novo koronavirusno različico omikron, skupno 51, so do danes zjutraj potrdili v vseh slovenskih regijah, razen v goriški. Epidemiologi ob tem zaznavajo lokalne prenosa, kar pomeni, da so z omikronom okužene osebe, ki niso potovale in niso bile v stiku z osebo, ki bi pripotovala iz tujine. Epidemiološko to pomeni, da je v Sloveniji trenutno vsaka okužba z virusa sars-cov-2 lahko okužba z omikron različico, je povedal Mario Fafangel z NIJZ. Epidemiologi ob tem zaznavajo lokalne prenosa, kar pomeni, da so z omikronom okužene osebe, ki niso potovale in niso bile v stiku z osebo, ki bi pripotovala iz tujine.

Kot je Fafangel izpostavil v današnji izjavi za medije, o omikronu vsega še ne vemo, je pa glede na podatke veliko bolj nalezljiv. Za zdaj se sicer nakazuje, da po okužbi sledi blažji potek bolezni. A je, kot je poudaril, brez dobrih podatkov staviti na to, kockanje. “Najbolj pomembno je pravočasno ukrepanje. To je bolj pomembno, kot da pred tem čakamo na stoodstotne podatke,” je dodal.

Poudaril je, da je ukrepe treba prilagajati številu okužb, saj epidemiološka služba ne more več ločiti, ali gre za sum okužbe z omikronom ali ne. Rezultati sekvenciranja in s tem tudi informacija o posamezni različici do epidemiologov namreč pridejo skoraj vedno prepozno.

Epidemiološka stroka odločevalcem zato predlaga, da sedanji “dvotirni sistem karanten” poenotijo. “Imamo karantene, za katere veljajo izjeme, kot so cepljenje, prebolevnost in vse ostalo, ter drug sistem karanten, v katerem te izjeme ne veljajo, kot je pri sumu na okužbo z omikronom. Tak sistem je trenutno nevzdržen,” je opozoril.

Po predlogu epidemiologov bi bila edina izjema od karantene v primeru visoko tveganega stika cepljenost s poživitvenim odmerkom. Prav tako si želijo, da bi časovna omejitev digitalnega potrdila za cepljene z osnovno shemo čim prej stopila v veljavo. Vlada je sicer konec minulega tedna odločila, da se omenjeno potrdilo na 270 dni omeji s 1. februarjem.

Največje tveganje pri okužbi z omikronom imajo po njegovih besedah nezaščitene osebe, zato je vse ponovno pozval k odločitvi za cepljenje, tudi s poživitvenim odmerkom. “Zaščita proti simptomatičnemu poteku bolezni je pri osnovnem cepljenju upadla. Slabša je tako pri vektorskih kot mRNK cepivih. Vemo, da je poživitveni odmerek vseeno dobra rešitev, dobro povrne oziroma celo izboljša zaščito tako pred simptomatičnim potekom bolezni kot pred hospitalizacijo,” je pojasnil.

Fafangel je danes pozval tudi k varnemu preživljanju praznikov. Cepimo se, družimo se v manjših skupinah, na odprtem ali z rednim prezračevanjem, samotestiramo se pred takšnim dogodkom in upoštevajmo priporočila, svetuje. “S tem lahko tveganje bistveno zmanjšamo. Zadeve ne bomo ustavili, lahko pa jo vsaj obvladujemo,” je še dodal.

.

Vir: STA, Sledilnik covid-19

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj