Na vsebino

Topla Kolpa privablja številne kopalce

Kolpa v Radencih. Foto: Kanu kamp Kolpa
Kolpa v Radencih. Foto: Kanu kamp Kolpa

V Beli krajini so dopustniški dnevi in visoke poletne temperature zvabile prebivalce na Kolpo. Ta ima v spodnjem toku v popoldanskih urah že blizu 30 stopinj Celzija. Obisk še ni takšen kot ponavadi za ta čas, a se z umiritvijo vremena in približevanjem glavne sezone povečuje, pravijo tamkajšnji ponudniki storitev.

Največ kopalcev na številnih obkolpskih kopališčih v občinah Črnomelj in Metlika je v popoldanskih urah in ob koncih tedna, ob približevanju glavne sezone jih bo vse več tudi čez teden.

V kampu Big Berry na Primostku pri Metliki, kjer je leta 2016 zrasel kamp, namenjen petičnim gostom, pravijo, da se zadnje dni njihove nastanitve lepo polnijo, še vedno pa se najde tudi kakšen prost termin. Predvsem je prostih še nekaj parcel za obiskovalce s šotori in avtodomi, medtem ko so mobilne hiške dokaj polne.

Trenutno v kampu prevladujejo domači gosti, ne manjka niti tujih, predvsem iz Skandinavije. Gostje najraje najamejo sup ali kanu, si privoščijo zasebni wellness ali masažo in obiščejo bar.

Tudi pri Gostinstvu Madronič v Starem trgu ob Kolpi opažajo, da se je letošnja kopalna sezona na Kolpi začela nekoliko pozneje kot sicer. Razlog je slabše vreme, ki se je zavleklo vse do sredine julija in posledično višjega vodostaja reke ter njenih nižjih temperatur. Tako se je vse na polno pravzaprav začelo šele minuli konec tedna, so povedali za STA.

Obiskovalci prihajajo iz vse Slovenije, veliko je tudi tujih gostov. Več je Hrvatov, pri čemer se pozna, da je Hrvaška letos vstopila v schengenski prostor, pravijo. Gosti se sicer zanimajo za različne storitve, med drugim za možnost najema rafta, sob in parcel za postavitev šotora, radi tudi kaj pojedo in spijejo.

Razlogi, zakaj se obiskovalci odločajo za obisk Kolpe, so različni, najpogosteje pa navajajo čisto reko, dokaj neokrnjeno naravo in ne preveliko število obiskovalcev. Karmen z Jesenic in njena družina sta bili pretekli četrtek, ko je bila tam tudi STA, na Kolpi prvič. Obiskali so kopališče v kampu v Podzemlju pri Metliki. Za obisk Kolpe so se odločili, ker radi odkrivajo kaj novega.

Sama Kolpa jih je navdušila. “Topla je bolj kot morje, tudi sam ambient je čudovit,” je povedala za STA. V Beli krajini so obiskali tudi nekaj lokalnih znamenitosti in turistično kmetijo, kjer so tudi prespali. “Smo navdušeni,” je povedala Karmen.

Andrej iz Kranjske Gore hodi na Kolpo že od majhnega, saj je njegov oče doma iz Semiča. Ker Kolpa ni daleč, jo pogosto obiskujejo z otroki, posebej med počitnicami. “Všeč mi je tukajšnje vzdušje, tudi reka je dokaj čista,” je povedal.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj