Na vsebino

Trend slabšanja kakovosti podzemne vode

Spoštovani Belokranjci in Belokranjke!

Mladi raziskovalci SŠ Črnomelj že več kot dve leti spremljamo kakovost vode izvirov habitata črne človeške ribice med Dobličami in Otovcem.

Najnovejše meritve žal kažejo izrazit trend slabšanja kakovosti podzemne vode v večini izvirov. Namreč, v vseh izvirih (razen v Dobličici) koncentracije nitrata presegajo oceno tveganja za preživetje črnega močerila (9,2 mg/l), kar je grozovito dejstvo.

Če v obdobju rednih tedenskih meritev med oktobrom 2019 in oktobrom 2020 na izvirih 2 in 3 praktnično nobena meritev ni presegla ocene tveganja, smo leto pozneje v izviru 3 izmerili še neizmerjeno visoko vrednost 29,2 mg/l. Izrazitemu poslabšanju smo priča tudi na ostalih izvirih, na kar kažejo meritve v spodnji preglednici. Prav je, da ugotovitve delimo z vami.

Meritve bomo v sodelovanju z Geološkim zavodom Slovenije opravljali še naprej in z javnostjo delili naše ugotovitve. V prvi vrsti pa pozivamo lokalno oblast, da se takoj aktivneje zavzame za zavarovanje tega območja in pristopi k čimprejšnji izgradnji kanalizacijskega sistema v zaledju izvirov.

Samo tako bomo lahko obvarovali črno človeško ribico – bitjece, ki ga ni nikjer drugje na svetu kot le pri nas v Beli krajini. Bomo menda zares dopustili, da tako izjemno bitje pred našimi očmi izumre, in to zaradi naše malomarnosti?

Vir: Mladi raziskovalci
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj