Na vsebino

Urška Lamut - pravljična gostja

Za zaključek zimskih počitnic (22. 2. 2019) smo v Knjižnici Črnomelj gostili Uršo Lamut, avtorico otroških slikanic in urednico samozaložbe LU iz Novega mesta. Predstavila nam je svoji dve zgodbi na kamišibaj način in bili smo navdušeni!

Urša Lamut se kot avtorica podpisuje pod pravljice, ki otrokom olajšajo branje in med drugim pravi tudi naslednje: "Dislektik vidi stvari, ki jih drugi ne vidijo." V samozaložbi z imenom LU je izdala že tri slikanice To je moje, Rdeči Fičko premaga strah in Kje je pismo za Dobrega moža. Sodeluje z ilustratorkama Drejo Novak in Dašo Praznik. Zelo uspešno sodeluje z Inštitutom za disleksijo, ki deluje v sklopu Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. V nekem intervjuju smo prebrali, da je Urša kot otrok z veliko truda osvojila branje z razumevanjem. In šele takrat je začela uživati v knjigah. Po njenem mnenju je pri dislektikih ključna začimba za njihov uspeh domišljija in da to tudi je razlog, da se je odločila napisati pravljice, opremljene s pisavo za dislektike. Da otrokom pomaga občutiti radost, ki jo je doživela tudi sama ob (prvem) samostojnem branju knjig od začetka do konca!

Urša je še povedala, da se ideje za pravljice pojavijo spontano, najpogosteje izhajajo iz dogajanja njenega družinskega življenja. Vse tri slikanice imamo na voljo tudi v naši knjižnici, zato prijazno vabljeni k branju!

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj