Na vsebino

Uspešen 8. festival kamišibaja v Beli krajini

V Knjižnici Črnomelj je 1. aprila potekal 8. festival kamišibaja v Beli krajini, ki so so ga pripravili Knjižnica Črnomelj, KUD Zlata skledica Črnomelj in JSKD OI Črnomelj ob podpori društva Kamišibaj Slovenije. Na uspešnem in dobro obiskanem festivalu se je predstavilo največ domačih ustvarjalcev doslej, na ogled je bilo kar 24 predstav.

Letos nam je prvič uspelo pripraviti čisto pravi belokranjski festival, kar pomeni, da kamišibaj v Beli krajini raste in se širi. Predvsem med otroki je zelo priljubljen. Veliko zaslugo pri tem imajo prizadevni mentorji po šolah in zavodih. Naš festival je potekal v dveh delih, ob 10.00 in 17.00, ogledali smo si 24 predstav, ki so nastale v okviru krožkov v šolah in v knjižnici ter nekaj predstav v izvedbi odraslih izvajalcev kamišibaja.

Festival sta v imenu organizatorjev svečano odprli direktorica Knjižnice Črnomelj Anja Panjan in vodja črnomaljske območne izpostave JSKD Helena Vukšinič.

Kamišibaj je v Sloveniji že 10 let, z Japonske sta ga v Slovenijo prinesla Igor Cvetko in Jelena Sitar, ki veljata za pionirja kamišibaja na Slovenskem. Z velikim veseljem pa se že skoraj od samega začetka z njim ukvarjata tudi Breda in Darko Kočevar, ki širita to zvrst umetnosti med mlade in manj mlade v Beli krajini.

V prvem delu festivala, ki ga je vodila Tanja Podržaj, so se nam poleg njiju predstavili otroci, ki po pouku obiskujejo Večnamenski romski center. Skupaj z mentorjema Petro Dichlberger in Matevžem Kocetom so pripravili skupinski kamišibaj, ki nas je zelo navdušil. Nastopili so Elias Koca, Sebastjan in Tija Šajnovič, Neja in Mineja Rozman ter Petra Dichlberger.

V nadaljevanju so se predstavili udeleženci delavnice Moj prvi kamišibaj, ki je pod vodstvom KUD Zlata skledica v marcu potekala v knjižnici. Nastopili so: Marko Štefanič Mihelčič, Nina Nemanič, Eva Starc, Kaja Popovič, Lenart Oskar Vuk, Kali Klemenčič, Klara Simčič, Andreja Janež in Iva Klarič.

Na sobotni matineji so se predstavili učenci OŠ Mirana Jarca Črnomelj, ki ustvarjajo pri interesni dejavnosti Bralni klub pod mentorstvom Line Zupančič. Nastopili so: Luka Martin Kavšek, Maks Urh, Neža Grahek, Neža Simčič in Kristina Cimerman.

Ob 17.00 smo nadaljevali z drugim delom festivala. Program je povezoval Darko Kočevar. Nastopili so učiteljica Barbara Hlebec iz OŠ Loka Črnomelj, Ana Štrucelj in Nika Jakofčič, učenci 1. in 2. razreda Podružnične šole Adlešiči Vanja Stipanovič, Tian Veselič, Nicole Vrlinič, Vita Leščanec, Eva Hotujec, Erik Milič, Erik Šikonja, Vita Kozan, Nina Peteh, Ella Stipanovič, Miha Kozan z mentoricama Tadejo Kuzma in Renato Grguraš, vzgojiteljici Vilma Štraus in Suzana Nedić z zvočnim opremljevalcem Erikom Stanišo. Za zaključek festivala so Anita Matkovič ter Breda in Darko Kočevar predstavili še dve Župančičevi pesmi, saj letos praznujemo 145 let pesnikovega rojstva.

Vsi udeleženci festivala so prejeli priznanja in lična velikonočna jajčka z belokranjskimi vezeninami, delo domače umetnice Duške Petrovič.

Za vse nastopajoče in mentorje smo pripravili tudi popotno malico.

Organizatorji smo zelo zadovoljni z velikim obiskom festivala, saj je bil večnamenski prostor Knjižnice Črnomelj obakrat zaseden skoraj do zadnjega kotička. Veselimo se novih skupnih izzivov, novih predstav in lepih dogodkov. Hvala vsem, ki ste festival obogatili s svojo prisotnostjo. Za fotografije se zahvaljujemo Lani Mikložič, ki je prispevala te lepe foto utrinke.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj