Na vsebino

Ustanovna seja društva Franc Rozman - Stane

Minulo soboto je v Beli krajini potekala ustanovna seja Kulturno zgodovinskega društva Franc Rozman Stane. Za predsednika društva, ki nosi ime po legendarnem partizanskem komandantu Francu Rozmanu Stanetu, je bil izvoljen dr. Martin Premk, član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in poslanec v državnem zboru.

Novoustanovljeno društvo s sedežem v Ljubljani, bo imelo sekcije članstva po celotni Sloveniji. Kot je zapisano v statutu društva, gre za "samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki z ljubiteljskim delovanjem uresničujejo skupne interese na področju kulture, zgodovine, kulturno zgodovinske dejavnosti med NOB in s tem prispevajo k bogatenju kulturno zgodovinskega pomena, osveščenja in življenja v svojem ožjem ter širšem okolju". Osnovni namen društva bo tako ohranjati spomin in pomen narodnoosvobodilnega boja. V svoje vrste vabijo vse, ki so proti potvarjanju zgodovine, kar je po besedah Premka za narod enako usodno, kot bi uničevali njegovo deželo ali jezik.

"Belokranjcem nam je lahko v čast, da je bila ustanovna seja društva, ki bo delovalo in predstavljalo lik partizana na območju cele države, ravno na naših tleh," pa je ob tem zapisal Marjan Kastelic, vodja belokranjske sekcije omenjenega društva.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj