Na vsebino

Ustvarimo si svoje delovno mesto

Minulo soboto je bil v Mladinskem centru Metlika strokovni dogodek z naslovom »Ustvarimo si svoje delovno mesto«. Dogodek je bil namenjen vsem mladim, predvsem študentom, dijakom zaključnih letnikov srednjih šol in mladim brezposelnim, ki razmišljajo o razvoju svoje poklicne poti.

Želeli smo preseči vse bolj uveljavljeno mnenje, da mladi v Beli krajini nimajo nobene priložnosti za zaposlovanje. S tem namenom smo predstavili mlade uspešne Belokranjce, ki so si sami ustvarili svoje delovno mesto. Svojo podjetniško pot so nam predstavili:

  • Denis in Maja Imširovič, Pivovarna Vizir, Črnomelj,
  • Aleš Plut, Ekološka kmetija Cerovec pri Črešnjevcu, Semič,
  • Borut Petric, Elektro servis, Metlika.

Aleš Plut je poudaril pomen lokalne samooskrbe in povezovanja med ponudniki hrane v okolju. Denis in Maja Imširovič sta izpostavila potrebo po nenehnem učenju, pridobivanju izkušenj in pozitivnem odnosu do poslovnih partnerjev in do konkurence. Borut Petric je povedal, da se je potrebno prilagajati vsebini poslovne dejavnosti in upoštevati njene posebnosti.

Mladi podjetniki so opozorili na nekatere neustrezne prakse in zakonske rešitve (npr. visoke trošarine ali uvoz hrane, ki je manj kakovostna od domače), katerim je še posebej pozorno prisluhnila poslanka v Državnem zboru Violeta Tomić in obljubila, da bo prenesla vse predloge na ustrezne naslove. Direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine je predstavil širši kontekst podjetniške umeščenosti Bele krajine v jugovzhodni regiji, je pa opozoril na šolski sistem, ki ne usmerja mladih v poklice, ki so deficitarni na trgu dela. Sekretarki črnomaljske in metliške območne obrtno podjetniške zbornice sta povedali, da je uspeh zagotovljen tistim podjetnikom, ki so vtrajni, inovativni in kakovostno opravljajo svoje delo. Metliška podžupanja pa je mladim ponudila konkretno povabilo za sodelovanje z občino, ki si želi ohranjati stavbno kulturno dediščino in jo usmeriti v turizem in podjetništvo.

Na strokovnem dogodku smo imeli vsi udeleženi priložnost izmenjati mnenja in se pogovoriti o različnih pogledih na določena vprašanja. Bili smo si enotni, da kljub določenim oviram, kot je na primer pomanjkanje zagonskega kapitala, obstajajo poslovne priložnosti v domačem okolju, ki jih je potrebno zaznati in razviti v poslovno dejavnost.

Najbolj uspešna pa bodo tista delovna mesta, ki bodo v dobrobit mlademu podjetniku in v skladu z razvojnimi usmeritvami Bele krajine.

Sorganizatorji dogodka v okviru Tedna vseživljenjskega učenja smo bili: Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, Klub belokranjskih študentov, črnomaljski Mladinski center Bit, metliško Kulturno umetniško društvo Plac in Srednja šola Črnomelj.

Vir: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj