Na vsebino

Z ustvarjanjem do spoznavanja in povezovanja

V Kreativni hiši mladih smo pretekli teden uspešno izpeljali ustvarjalne počitnice za otroke. Raznolike aktivnosti so potekale vsak dan med 9. in 13. uro, pod mentorstvom naše mladinske delavke Tamare, kateri so pomagale dijakinja vzgojiteljske šole Daša in študentka Tjaša. Vse skupaj smo gostili 14 otrok, starih med 7 in 14 let. Vsak dan smo poskrbeli tudi za malico, prigrizke in napitke.

Prvi dan smo po zabavnih spoznavnih igrah vsi skupaj ustvarili “vodila”, saj nam je ta beseda bolj pri srcu kot “navodila”, izobesili pa smo tudi list za ideje, kamor je lahko vsak zapisal svoje želje glede počitnic in ustvarjanja. moramo se pohvaliti da smo se vodil kar precej držali in tudi upoštevali in realizirali večino želj. Naše glavno vodilo je bilo, da se moramo zabavit, in da znamo prav vsi ustvarjat. Večkrat pa smo tudi ponovili; "kdor ni zaflackan, ta ni ustvarjal"

Prepustili smo se potovanju po vseh možnih ustvarjalnih tehnikah, od slikanja, risanja, kolažiranja, do gline, ustvarjanja visečih mobilov iz naravnih materialov, ustvarjanja barv in pigmentov iz zemlje. En dan smo ustvarjali tudi zunaj, na Medgeneracijskem vrtu, preselili pa smo se tudi v Jurjevansko drago, pod krošnje dreves. Vmes smo tudi počivali, se sproščali in igrali.

Zadnji dan je bil najpomembnejši. Prvo smo smo si izdelali oblačila in si poslikali obraze, nato pa smo skupaj oblikovali čudovito, pisano in predvsem veliko razstavo, ki je bila tudi na ogled za vse naše bližnje ter mimoidoče.

Na naših ustvarjalnicah otroke vedno podpiramo pri samoizražanju. Vse je pravilno, vse je sprejeto, vsak izdelek je čudovit. Povdarek je na zanimivih tehnikah, nevsakdanjih motivih, in različnih kombinacijah slednjih. Šablonskih izdelkov praktično ne poznamo, saj vzpodbujamo “out of the box thinking”. Ustvarjanje je za nas pripomoček za spoznavanje in povezovanje, tako nas same s svojo notranjostjo, kakor tudi ljudi med seboj. Številni se preko ustvarjalnega procesa lažje odpremo, se povežemo z drugimi člani skupine, govorimo o svojih čustvih in občutkih, bolje spoznamo sami sebe, se sprostimo, razbremenimo in tudi predelamo težke situacije.

Na tem mestu bi se radi zahvalili vsem mladim ustvarjalcem, da so se nam pridružili prvih tovrstnih počitnicah, ki pa zagotovo niso zadnje. V bližnji prihodnosti jih bomo organizirali ponovno, zato nas spremljajte na družbenih omrežjih.

Vir: MC Bit

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj