Na vsebino

V Beli krajini brez pretirane gneče za županske stolčke

Pred prvim krogom lokalnih volitev, ki bodo 20. novembra, objavljamo vložene kandidature za župane belokranjskih občin. Kandidature bodo sicer uradne po potrditvi na občinskih volilnih komisijah, najpozneje 30. oktobra, javno jih morajo objaviti do 4. novembra.

Posebnega zanimanja za županske stolčke na sončni strani Gorjancev očitno ni, saj so kandidaturo v treh občinah poleg aktualnih županje in županov vložili še štirje kandidati. V semiški občini je tako že z gotovostjo moč trditi, da ne bo prišlo do menjave v vodstvu, saj je sedanja županja Polona Kambič edina kandidatka in bo za zmago potrebovala en sam glas. Kambičeva je bila na lokalnih volitvah leta 2010 kot kandidatka SLS izvoljena za prvo županjo občine Semič. Stranki je bila zvesta vse do letos, ko je prestopila v nestrankarsko gibanje Zdrava družba.

Aktualnega župana v Črnomlju Andreja Kavška, ki se tudi za drugi mandat poteguje ob podpori volivcev z Listo za razvoj, bo izzvala bivša županja Mojca Čemas Stjepanovič, ki jo kandidira Gibanje Svoboda. Čemas Stjepanovičeva je občino vodila v obdobju od 2010 do 2018, na zadnjih lokalnih volitvah pa se ji ni uspelo uvrstiti v drugi krog.

Bolj pestra bo kot kaže izbira v Metliki, kjer bodo aktualnega župana Darka Zevnika (Socialni demokrati), ki je na čelu druge največje belokranjske občine zadnjih 10 let, izzvali trije kandidati. Med njimi je kandidatka Liste za povezovanje in razvoj Martina Legan Janžekovič. Vodja vinogradništva v Kmetijski zadrugi Metlika je tudi aktualna metliška podžupanja, pred štirimi leti pa je bila v občinski svet izvoljena na listi SLS. Kandidaturo sta vložila tudi predsednik Športne zveze Metlika Vanja Vlah s podpisi volivcev ter Aleksandar Polšak, ki ga kandidira neparlamentarna stranka Naprej Slovenija.

Kandidati imajo od včerajšnjega dne, ko se je začela volilna kampanja, sedaj mesec dni časa prepričati volivce, da glas oddajo prav njim.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj