Na vsebino

ZD Črnomelj zapušča zdravnica: "Kadrovsko smo pokriti"

Splošno pomanjkanje zdravstvenega osebja povzroča preglavice številnim zdravstvenim domovom po Sloveniji. Tudi Zdravstveni dom (ZD) Črnomelj pri tem ni izjema. Po tem ko se je v začetku leta poslovil priljubljeni zdravnik družinske medicine Benjamin Kovačič, je sedaj s prvim novembrom svoj odhod napovedala tudi specializantka splošne medicine Jerca Kranjc, ki je nadomeščala dr. Kovačiča.

Direktor ZD Črnomelj Andrej Matkovič pravi, gre za osebne odločitve vsakega posameznika, omenjena zdravnica pa kot specializantka ni opredeljevala pacientov. »Mi smo trenutno kadrovsko pokriti,« zatrjuje Matkovič. Ob tem dodaja, da imajo trenutno v zdravstvenem domu še dve zdravnici, ki lahko sprejemata nove paciente.

Največje pomanjkanje kadrov imajo sicer po besedah direktorja trenutno pri zobozdravnikih. Tako se o sodelovanju dogovarjajo z enim pripravnikom in dvema zobozdravnicama iz tujine.

Če bi bilo kadra dovolj, bi imeli v urgenci stalno prisotnega zdravnika

Pomanjkanje kadrov se kaže tudi pri organizaciji nujne zdravstvene pomoči, kjer nemoteno izvajanje urgentne ambulante med 7. in 20. uro zagotavljajo zdravniki splošne in družinske medicine, ki v tem času opravljajo redno delo v svojih ambulantah. Poslužujejo se tudi koncesionarjev, ki imajo zavezo, da nudijo pomoč v urgenci in za opravljeno delo tudi izstavijo račun. Težava se pojavi, ko mora dežurni zdravnik na drugo lokacijo.

»Pacienta na urgenci vedno sprejme diplomirani zdravstvenik in naredi triažo. Po potrebi pokliče dežurnega zdravnika. Če je v hiši, je odzivni čas zelo kratek, pri koncesionarjih nekoliko daljši, ker so na drugi lokaciji. V takšnih primerih, če bi šlo za res nujno stanje pacienta, se vključijo tudi ostali zdravniki in pediatri v hiši. Zaradi pomanjkanja kadrov je takšna organizacija trenutno najbolj optimalna. Če bi bilo zdravnikov dovolj, bi imeli v urgentni ambulanti v timu stalno prisotnega zdravnika,« je še zapisal direktor ZD Črnomelj Andrej Matkovič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj