Na vsebino

V bolnišnicah 1069 bolnikov s covidom-19, umrlo 26 ljudi

Po podatkih vlade je bilo včeraj po 5895 testih na novi koronavirus potrjenih 1564 okužb, umrlo je 26 ljudi. Vrata osnovnih in srednjih šol bodo prihodnji teden ostala zaprta, saj se šolanje seli na daljavo, vrata vrtcev ostajajo priprta.

Delež pozitivnih testov je v četrtek znašal 26,5 odstotka, kar je skoraj dve odstotni točki manj kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 1069 bolnikov s covidom-19, 168 na intenzivnih enotah. V četrtek je umrlo 26 bolnikov s covidom-19. Iz bolnišnice so odpustili 92 bolnikov.

Vsi učenci se bodo od ponedeljka šolali od doma po tako imenovanem rdečem D-modelu. Šole, človekoljubne organizacije, posamezniki pospešeno zbirajo računalnike za učence, ki jih še nimajo za pouk po digitalnih učnih poteh. Šole so dogovorjene z učenci in njihovimi starši, po katerih komunikacijskih kanalih bo potekal pouk od doma. Zavod za šolstvo je pripravil priporočila za to obliko izobraževanja. Kot je novinarki Radia Slovenija Nataši Lang dejal direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj: "Pouk v virtualnem učnem okolju naj ne poteka po klasičnem urniku. Drugače povedano, šolarji in dijaki naj ne sedijo pred računalnikom neprekinjeno pet, šest ur."

Zavod je objavil na svojih spletnih straneh številna učna gradiva za učitelje in učence; starši jih bodo lahko vnaprej pripravili za svoje najmlajše šolarje. A kljub dobrim namenom šolskih oblasti ravnatelji in učitelji opominjajo, da bo padlo šolanje najmlajših učencev po spletu v precejšnjem obsegu na ramena staršev. Ministrstvo za izobraževanje je tudi naložilo šolam, naj med zaprtjem zagotovijo topel obrok šolarjem in dijakom iz socialno ogroženih družin.

Omejitve gibanja ostajajo

Omejitve gibanja ostajajo, je odločila vlada. Zbiranje je omejeno na šest ljudi, veljata prepoved gibanja med 21.00 in 6.00 ter prepoved prehajanja med občinami z že znanimi izjemami.

Pedikura, trgovine s tehničnim blagom, urarne ...

Z današnjim dnem pa je v skladu s spremenjenim vladnim odlokom dovoljeno opravljanje nekaterih storitev, kot je pedikura, saj je ta izjemnega pomena za preventivno nego starejših. Odprte bodo lahko tudi prodajalne, ki v glavnem prodajajo tehnično blago, specializirane otroške trgovine, specializirane prodajalne z motornimi vozili in kolesi ter prodajalne pohištva, med izjemami pa so po novem še storitve na področju fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarne in zlatarne. Bodo pa morale vse trgovine in izvajalci storitev strankam zagotoviti še več prostora. Tako bo število ljudi v zaprtih javnih prostorih odslej omejeno na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko oziroma na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

Po svetu je medtem pandemija covida-19 v četrtek zahtevala največ smrti do zdaj – 11.447, prav tako so ugotovili največ novookuženih v enem dnevu do zdaj – več kot 700.000, s čimer se je število vseh okuženih z novim koronavirusom po svetu do zdaj še bolj približalo mejniku 50.000. V ZDA so drugi dan zapored našteli rekordno število novih primerov, kar 123.085.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj