Na vsebino

V črnomaljski občini številne zajetne naložbe (VIDEO)

V občini Črnomelj po lanskem rekordnem naložbenem letu letos še krepijo naložbeni cikel. Medtem ko so za naložbe lani odšteli skupaj nekaj manj kot 14,5 milijona evrov, bodo letos zanje namenil približno pol milijona evrov več, je tamkajšnji župan Andrej Kavšek napovedal na današnji novinarski konferenci ob skorajšnjem občinskem prazniku. Že lanski proračun s 16,5 milijona evrov prihodka in 28 milijonov evrov odhodka je bil rekorden, je opozoril župan, in med lanskimi največjimi naložbami navedel skupaj 5,2 milijona evrov vredno gradnjo otroškega vrtca Loka. Naložbeni cikel ob proračunu, ki predvideva 27 milijonov evrov prihodka in 30 milijonov evrov odhodka, letos nadaljujejo.

Trenutno najobsežnejši projekt v izvajanju je lani začeta gradnja novega objekta Osnovne šole Loka. Nekaj več kot 12,1 milijona evrov vreden projekt po besedah župana Kavška dobro napreduje, tako da naj bi jeseni prihodnje leto učenci že lahko vstopili v nove prostore. Tudi v Dragatušu nadaljujejo z dograditvijo osnovne šole in vrtca, ki naj bi bila prav tako zaključena prihodnje leto. V zaključni fazi je prav tako sanacija nekdanjega dijaškega doma v Črnomlju. Investicija zajema statično sanacijo stavbe do vključno 1. nadstropja stavbe, rekonstrukcijo sanitarij v stavbi ter obnovo prvega nadstropja stavbe. Hkrati je v teku izgradnja dvigalnega jaška v stavbi nekdanjega dijaškega doma in dobava dvigala za potrebe OŠ Milke Šobar Nataše.

Širitev PC Tris Kanižarica

Spomladi bodo stekla tudi gradbena dela za nadaljevanje urejanja poslovne cone Tris Kanižarica. Gre za tretji del projekta urejanja ekonomsko-poslovno infrastrukture na območju, njegova vrednost je skoraj 1,44 milijona evrov. Občina bo nekaj več kot 940.000 evrov dobila na podlagi načrta za okrevanje in odpornost. Po besedah Kavška podjetje Adria Dom tam v naslednjih letih načrtuje izgradnjo nove proizvodne hale, zato si občina s pomočjo sredstev iz razpisov prizadeva za ustrezno ureditev poslovne cone, ki s tem postaja vse bolj privlačna za nove naložbenike. Tako se obetata tudi večji naložbi investitorjev z druge strani Gorjancev.

Po besedah župana večje gospodarske družbe v občini, kot so Adria Dom, Akrapovič in Livar poslujejo odlično in širijo svoje poslovanje. Še zlasti ga veseli dejstvo, da ponujajo tudi vse več delovnih mest z visoko dodano vrednostjo. »To je lepa priložnost za domač visoko izobražen kader, ki se trenutno vozi na delo v Novo mesto ali celo v Ljubljano,« pravi Kavšek, ki hkrati opozarja, da domače delovne sile primanjkuje, zato bo potrebno delovno silo »uvažati« tudi od drugod.

Staro mestno jedro kot magnet za turiste

Nadaljuje se tudi projekt oživitve starega črnomaljskega mestnega jedra, kjer bodo s pomočjo sredstev ministrstva za kulturo celostno prenovili in oživili pritlične prostore gradu Črnomelj. V okviru projekta bo do konca leta 2025 dokončana ureditev atrija, grajske kleti in vseh pritličnih prostorov, ureditev javnih sanitarij obnova fasade grajskega stolpa, izvedba drenaže, nabava tehnične opreme za dogodke, izdelava razdelilne kuhinje in nabava multimedijske opreme za izvajanje digitalizacije. Po besedah Kavška želijo v središče mesta privabiti čim več turističnih ponudnikov in tako združiti turistično ponudbo na enem mestu. Tako bo tudi nova infrastruktura dobila svoj pomen.

Kanalizacija Črnomelj

V letošnjem letu nameravajo zaključiti tudi obsežen kohezijski projekt izgradnje kanalizacije Črnomelj. Z naložbo bo po posameznih črnomaljskih ulicah zgrajenih skoraj šest kilometrov kanalizacije in osem črpališč. Po končanem projektu bo na novo priključenih 200 objektov z več kot 600 prebivalci. Dela so zaključena na območju pod črnomaljskim gradom in na Ulici Pod gozdom, v izvajanju pa so dela v ulici Na bregu, ulici Nova Loka, na Grajski, Čopovi in Marentičevi ulici ter ulici Marjana Kozine. V januarju se je pričela še gradnja na Semiški cesti in Majerju.

Spomladi naj bi zaključili gradnjo gozdne ceste Cirnik-Banova rupa, s katero želijo lastnikom tamkajšnjih gozdov omogočiti lažjo sečnjo in spravilo lesa. Naložba bo stala dobrih 100.000 evrov, polovico stroškov bo pokrila Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja.

V pripravi še nekaj zajetnih naložb

Ob vsem naštetem je v pripravi še nekaj večjih naložb. Izpostaviti velja načrtovano naložb v izgradnjo severnega prizidka k Zdravstvenem domu Črnomelj, ki je ocenjena na slabih 2,5 milijona evrov. Z njo želijo zagotoviti ustrezne prostorske pogoje za izvajanje nujne medicinske pomoči in laboratorijske dejavnosti na območju črnomaljske in semiške občine. Gradbeno dovoljenje je že pridobljeno, potekajo tudi intenzivni pogovori z ministrstvom za zdravje glede sofinanciranja.

Občina namerava urediti tudi Športni park v Loki, urediti kanalizacijo in čistilno napravo v Dobličah, urediti lokacijo Ajdovega zrna v Črnomlju, obnoviti lesen mostiček čez reko Lahinjo na Majer ter vzpostaviti obvodno sprehajalno pot. vsi našteti projekti so v fazi usklajevanja sofinanciranja oziroma pridobivanja finančnih sredstev.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj