Na vsebino

V Črnomlju skoraj popolna priključenost na mestno kanalizacijo

Projekt sta predstavila njegov vodja Vinko Kunič in župan Andrej Kavšek.
Projekt sta predstavila njegov vodja Vinko Kunič in župan Andrej Kavšek.

Občina Črnomelj je zaključila gradnjo kanalizacije v okviru črnomaljskega dela projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju Kolpe. S 3,6 milijona evrov vredno naložbo so stopnjo priključenosti na javno kanalizacijsko omrežje mesta Črnomelj povečali za desetino na 98 odstotkov. Občina je iz Kohezijskega sklada za projekt dobila 1,6 milijona evrov ter iz državnega proračuna še okrog 280.000 evrov. Preostanek je prispevala sama.

Kot sta na današnji novinarski konferenci poudarila župan Andrej Kavšek in vodja projekta Vinko Kunič s črnomaljske občinske uprave, gre za izredno pomemben projekt, prek katerega je Občina Črnomelj v okviru triletnega projekta na enajstih ločenih območjih dogradila skupaj šest kilometrov fekalne kanalizacije in osem črpališč v jaških.

Na črnomaljski kanalizacijski sistem je po novem tako priključenih 200 objektov z več kot 600 prebivalci na območjih Ulica Na bregu, Pod mestnim jedrom, Ulica Pod gozdom, Nova Loka, Ul. Danila Bučarja, Ul. heroja Jožeta Mihelčiča, Grajska cesta, Ul. pri stadionu, Ul. Pri mostu, Čopova ulica, Marentičeva ulica, Ulica Marjana Kozine, del območja Majer, območje zazidalnega načrta Drage, Semiška cesta in spodnji del Ločke ceste.

»Zaključen projekt je bistveno prispeval k večji zaščiti rek Lahinje in Dobličice pred komunalnimi odpadnimi vodami. Posebej me veseli, da smo velik delež sredstev za izpeljavo projekta pridobili iz evropskih in državnih sredstev, žal pa smo se na nabor projektov za sofinanciranje lahko prijavili le s kanalizacijo za naselje, ki ima več kot 2.000 prebivalcev. V naši občini v to kategorijo spada le Črnomelj. Z izvedenimi deli se je stopnja priključenosti na javno kanalizacijsko omrežje mesta Črnomelj z 88,8 odstotka povečala na 98 odstotkov, kar je velik delež in smo ga tudi zelo veseli,« je izpostavil župan Andrej Kavšek.

Po besedah župana si vsekakor želijo boljše komunalne in vodovodne povezanosti na območju celotne občine, zato nameravajo tudi v prihodnje pripravljati projekte in spremljati razpise za njihovo sofinanciranje.

Po besedah vodje Vinka Kuniča bodo problem priključenosti na kanalizacijsko omrežje na območju vse občine skušali reševati tudi na območjih, kjer bi bila gradnja kanalizacijskega omrežja pretežavna in zaradi tega predraga. Tam se naj bi predvsem zatekli k malim čistilnim napravam, katerih namestitev naj bi bila tudi do trikrat cenejša.

Vir: Občina Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj