Na vsebino

V mestnem jedru Črnomlja se zaključuje ena večjih investicij

Občina Črnomelj zaključuje eno zahtevnejših in obsežnejših investiciji v mestnem jedru Črnomlja. Obnova Ulic Mirana Jarca in dela Ulice Lojzeta Fabjana je v glavnem končana. Potrebno je še opraviti nekaj del na trgu med cerkvijo in banko ter osvežiti asfaltni tlak na glavnem trgu.

Naj spomnimo, da so se obnovitvena dela pričela konec maja 2018 z arheološkimi izkopavanji in nadaljevala z rekonstrukcijo infrastrukture ter dela na izvedbi zaključnih tlakov. Slednja bodo tudi v kratkem zaključena.

Investicija v obnovo talnih površin je bila sofinancirana iz evropskih sredstev Interreg preko projekta kulTura, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Del investicije je tudi ureditev talnih površin trga med farno cerkvijo in banko. Prvotna ureditev je predvidevala zgolj isto nivojsko tlakovano površino s klopjo pod lipo pri banki ter razstavnim prostorom in pitnikom kot osrednjim poudarkom tega prostora. Zelo plitvo grobišče ob severni steni cerkve je pogojevalo dvoje: intaktnost ali pa izkopavanja do t.i. sterilne osnove. Slednje bi povzročilo visoke dodatne stroške arheoloških izkopavanj, zato je bila kompromisna rešitev, da se del grobišča ob cerkvi ohranja, s tem na trgu nastane višinska razlika. Problem različnih višin na tem malem trgu je arhitekt Bojan Leva rešil tako, da je prvotno zastavljenemu pitniku dodal še ponor in nastalo višinsko razliko v tlaku rešil s koritom preko katerega bo iz pitnika v ponor tekla voda.

Pitnik in ponor sta izdelana iz kamna in sta delo domačega akademskega kiparja Boštjana Kavčiča.

Vir: Občina Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj