Na vsebino

V novomeški bolnišnici pomembni infrastrukturni projekti

Prenova stavbe nekdanjega internega oddelka SB Novo mesto. Foto: zajem zaslona/Vaš kanal
Prenova stavbe nekdanjega internega oddelka SB Novo mesto. Foto: zajem zaslona/Vaš kanal

V Splošni bolnišnici Novo mesto nameravajo do konca prihodnjega leta dokončati projekt prenove stavbe nekdanjega internega oddelka, v kateri bo mesto dobila nova regijska negovalna bolnišnica. Gre za skoraj 11-milijonsko naložbo, ki jo pretežno sofinancirata Evropska unija in država, prenovili pa bodo celotno stavbo in vso infrastrukturo, razen ostrešja in strehe, ki ju je novomeška bolnišnica leta 2020 prenovila sama. Prenova stavbe je izjemno zahtevna, saj gre za spomeniško zaščiten objekt, ki terja tudi popolno statično sanacijo temeljev in protipotresno zaščito.

V pritličju prenovljene stavbe nameravajo med drugim urediti prostore oddelka za neakutno bolnišnično obravnavo, zlasti za različne terapije in delavnice, ter dnevni prostor za obiske svojcev. V prvem in drugem nadstropju bo oddelek za neakutno bolnišnično obravnavo, v tretjem pa poleg tega še oddelek paliativne oskrbe.

V negovalni bolnišnici, ki bo pokrivala tovrstne potrebe jugovzhodne Slovenije in Posavja, bo okrog 65 postelj za postbolnišnično zdravljene ter še nekaj dodatnih postelj za paliativno oskrbo.

Že do začetka letošnjega oktobra pa naj bi v regijski bolnišnici dokončali energetsko obnovo ginekološke stavbe ter obeh gradičev – Mostec in Kamen. Poleg tega bodo s 16. avgustom pričeli še s celovito prenovo bolnišnične restavracije, ki bo trajala predvidoma pet mesecev.

Številna gradbena dela terjajo tudi nekatere prilagoditve delovanja bolnišnice. Tako sta se do konca izvedbe del na novo lokacijo v pritličje pljučne stavbe preselila oddelek za gastroenterologijo in oddelek za nefrologijo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj