Na vsebino

Prvo polletje uspešno za belokranjski turizem

V Beli krajini so v prvih šestih mesecih letošnjega leta našteli 12.984 gostov, kar je zgolj 0,4 odstotka manj kot v rekordnem predkoronskem letu 2019 in 24 odstotkov manj kot lani, ko so bili do konca junija še v veljavi turistični boni. Od tega je bilo 68 odstotkov domačih in 32 odstotkov tujih gostov.

Od začetka januarja do konca junija so tako belokranjski turistični ponudniki zabeležili 29.596 nočitev, kar je 23 odstotkov manj v primerjavi z lanskim letom, a 10 odstotkov več kot leta 2019. Kar 71 odstotkov nočitev so ustvarili slovenski gosti, preostanek pa tuji. Zanimivo je, da je v primerjavi z letom 2022 kar za 34 odstotkov manj domačih in za 27 odstotkov več tujih gostov. V primerjavi z letom 2019 beležijo za štiri odstotke manj nočitev tujih gostov in za enak odstotek več nočitev domačih gostov.

Med tujimi gosti prevladujejo Nemci (21 %), sledijo jim Italijani (12 %) in Hrvati (8 %).

Prvo polovico letošnjega leta tako v Destinacijskem managementu (DMO) Bela krajina ocenjujejo kot uspešno, kakšne bodo številke v drugi polovici leta pa si ne upajo napovedati. »Kljub odličnemu začetku glavne sezone, nam je julija precej zagodlo vreme z neurji in nevihtami in ko smo že mislili, da bo avgust lep, so se zgodile poplave in prišlo je do veliko odpovedi s strani gostov, ravno na vrhuncu sezone,« so zapisali. Upajo, da se bo tudi avgust izkazal za dober mesec ter da bo nekaj toplih tednov prinesel tudi september, ko se ob ugodnih vremenskih razmerah in topli reki Kolpi turistična sezona na sončni strani Gorjancev lahko podaljša.

Načrti na področju razvoja turizma

Analiza stanja turizma v Beli krajini, ki so jo izvedli v začetku leta je pokazala, da se je ponudba na področju sobodajalstva v zadnjem času v Beli krajini povečala za kar 200 odstotkov. V destinaciji prevladujejo ponudniki katerih preživetje primarno ni odvisno od turizma, posledično so nižji motivacija, strokovna usposobljenost ter raven povezovanja in sodelovanja.

Veliko upov polagajo na novo nastajajočo strategijo belokranjskega turizma do leta 2029, ki bo potrjena predvidoma konec novembra. Ta glede na opravljeno analizo stanja veliko bolj naslavlja produktne stebre, ki bodo oblikovani glede na skupine gostov, ki že obiskujejo destinacijo. Poseben del je namenjen vodenju in razvoju destinacije, kjer so šele začeli s profesionalizacijo ter promocijo in marketingom, ki bosta v prihodnosti slonela na paketnih ponudbah. »Paketne ponudbe bomo morali oblikovati in ponuditi gostom vsi skupaj. V ospredje postavljamo Zeleno shemo slovenskega turizma in aktivnosti povezane z nazivom Green Destination,« še pravijo v DMO Bela krajina, kjer si želijo soustvarjati turizem, ki bo prijazen do lokalnega prebivalstva, ponudnikov in obiskovalcev.

Pri razvoju destinacije Bele krajine jim lahko pomagate tudi z izpolnitvijo ankete ali preko skeniranja QR kode.

Vir: DMO Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj