Na vsebino

Tožba vložena, gradnja tretje razvojne osi se znova odmika

Gradbeno dovoljenje za 5,5 kilometra dolgo štiripasovnico še ne bo postalo pravnomočno. Foto: Dars
Gradbeno dovoljenje za 5,5 kilometra dolgo štiripasovnico še ne bo postalo pravnomočno. Foto: Dars

Civilna iniciativa 3ROS-jug je na upravno sodišče vložila tožbo zoper gradbeno dovoljenje za prvo petkilometrsko etapo južnega dela ceste tretje razvojne osi od novomeškega vzhodnega avtocestnega priključka do priključka za tovarno Revoz pri Osredku, ki ga je Dars v ponovljenem postopku pridobil v začetku letošnjega julija. S tem gradbeno dovoljenje še ne bo postalo pravnomočno.

Kot je znano, v iniciativi nasprotujejo načrtovani različici poteka ceste. Tožbo pa so vložili, ker je pristojno ministrstvo družbi Dars dovolilo gradnjo štiripasovne daljinske tranzitne ceste čez strjena naselja Novega mesta in s poseganjem v obstoječ priključek avtoceste NM-vzhod, načrtovano pa je bilo, da se bo na tej lokaciji zgradila mestna dvopasovna obvozna cesta s kolesarsko stezo in zazelenitvami ter brez poseganja v obstoječ avtocestni priključek, so pojasnili na svoji spletni strani.

Tožbo na gradbeno dovoljenje so v omenjeni iniciativi prav tako vložili, ker ministrstvo trdi, da je prestavitev štiripasovne hitre ceste za 2,5 km zahodneje (iz neurbanega v urbani del Novega mesta) od z vladnim sklepom potrjene najustreznejše variante samo »optimizacija« najustreznejše variante. Po mnenju iniciative bo Novo mesto ujeto v obroč štiripasovnih hitrih cest, ki bodo za vselej onemogočale njegov prostorski razvoj, njegovi prebivalci pa bodo nenehno izpostavljeni stalnemu hrupu in onesnaženemu zraku. Sporna trasa hitre ceste po mnenju iniciative ni primerjana z nobeno alternativno traso, ki bi utemeljila to traso kot najustreznejšo z okoljskega (vpliv na hrup, zrak, vibracije), prostorskega (možnost razvoja Novega mesta), prometnega (vpliv štiriletne gradnje na obstoječ promet) in družbenega vidika (sprejemljivost v bivalnem okolju). Prav tako je po njihovem alarmantna ugotovitev Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da je gradnja hitre ceste v naselju ustrezna, če si prebivalci preuredijo prostore na način, da ne bodo trpeli zaradi prekomernega hrupa.

Gradbeno dovoljenje po navedbah iniciative temelji na predpisu, ki določa mejne vrednosti hrupa v okolju, ta pa je že od lani ugotovljen za neustavnega, nov pa še vedno ni bil sprejet, kljub poteku roka za sprejem, ki ga je vladi določilo Ustavno sodišče.

Za vnovično vložitev tožbe so se odločili tudi, »ker zaradi neustrezne zakonodajne ureditve, civilna iniciativa ni mogla vložiti tožbe glede zgoljufane lokacije že leta 2012. To je ugotovila že Evropska komisija v letu 2016, vendar država kršitev ni sanirala, ampak je predpise kršila tudi pri izdaji gradbenega dovoljenja,« so še zapisali na svoji spletni strani.

Pozivi občine naleteli na gluha ušesa

Dars je v ponovljenem postopku v začetku julija letos znova dobil gradbeno dovoljenje za prvi odsek hitre ceste na južnem delu tretje razvojne osi na območju Novega mesta. Gradnja bi lahko stekla po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja ter zaključku dvofaznega postopka javnega razpisa za izvajalca gradbenih del, ki je bil po vloženi pritožbi na gradbeno dovoljenje začasno zaustavljen. Vnovična pritožba pritožba lokalne civilne iniciative pa bo pričetek gradnje po pričakovanjih znova zamaknila. Novomeška občina je sicer ob ponovljenem postopku pridobitve gradbenega dovoljenja vse deležnike pozvala, da prepoznajo pomen tretje razvojne osi in ne uporabljajo pravnih postopkov samo za zamik začetka gradnje projekta.

Dars je gradbeno dovoljenje za ta del bodoče 17,5 kilometra dolge tretje razvojne osi med dolenjsko avtocesto in Belo krajino že dobil oktobra 2021, a je upravno sodišče delno ugodilo tožbi civilne iniciative 3ROS-jug. Zadevo je vrnilo v ponovno odločanje na pristojnem ministrstvu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj