Na vsebino

O sočutni družbi s patrom Karlom Gržanom

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Svetovni dan hospic in paliativne oskrbe poteka vsako leto na drugo soboto v oktobru z namenom ozaveščanja skupnosti o njunem pomenu predvsem pa o tem, da paliativna oskrba pomembno izboljša kakovost življenja bolnikov z neozdravljivo boleznijo in, da mora biti, kot temeljna pravica, dostopna za vse. Geslo letošnjega svetovnega dneva hospica in paliativne oskrbe je Sočutna družba: skupaj za paliativno oskrbo.

Tudi Slovensko društvo Hospic, Območni odbor Dolenjska, Posavje in Bela krajina se pridružuje dogodkom ob svetovnem dnevu hospic in paliativne oskrbe in je v sodelovanju s Kulturnim centrom Semič včeraj pripravilo Hospickafe, ki smo ga naslovili Sočutna družba s patrom Karlom Gržanom. Jani Kramar iz društva Hospic je vodil pogovor s patrom Karlom Gržanom, predsednico slovenskega društva Hospic Renato Jakob Roban in semiško županjo Polono Kambič. Sogovorniki so skozi pogovor odstirali svoje poglede na to, kaj je sočutje do drugih in sočutje do sebe, o senzibiliranju družbe in vključevanju vseh svojih inteligenc v sočutje, o tem, da pot do drugega pelje preko poti do samega sebe, o skušanju obuti se v čevlje drugega in ga razumeti.

Pater Gržan nas je spomnil na to, da je potrebno že otrokom odpreti horizonte minljivosti in, da je narava, ki nas obdaja, zakodirana s sporočili presežnosti, ki nas preko znamenj in dogodkov opogumljajo in nam dajejo upanje. Poudaril je, da je potrebno imeti živi stik z Zemljo, ki je naša mati in, da je pomembno, da vsak zase spozna, kaj ga v tem napetem življenju vsakdana razelektri, kaj ga pomiri. Vsem prisotnim je položil na srce, da ko ti je hudo ne smeš biti sam. V takih trenutkih je zlato pravilo imeti ob sebi človeka ali dva pri katerem boš poiskal bližino in se zavedati, da nas krize in stiske spremenijo in prerodijo v novost.

Ljubiteljica lepe besede in modrih misli Petra Malenšek nas je s svojim barvitim glasom popeljala v svet Mavričnega angela, katerega avtor je pater Gržan. Za glasbeno popestritev dogodka je na klavir nežno zaigrala gimnazijka Rebeka Adamič, učenka 5. razreda klavirja v glasbeni šoli Gradus ad Parnassum iz Semiča, kjer jo poučuje doktorica znanosti Anastasia Banovec. Jože Simonič iz Drašičev pa je večer zaključil z občutenim igranjem na orglice. Bil je lep večer, prežet z zavedanjem sočutja in bližine.

Slovensko društvo Hospic, Območni odbor Dolenjska, Posavje in Bela krajina si v sodelovanju s paliativnim timom Splošne bolnišnice Novo mesto prizadeva, da bi informacije o paliativni in hospic oskrbi, katerih storitve so za vse uporabnike brezplačne, dosegle čim širši krog ljudi. Želimo si, da bi v trenutkih, ko se znajdete v stiski vedeli, da niste sami in, da smo v društvu Hospic pripravljeni to pot stiske prehoditi z vami. Naša vizija je svet, v katerem posamezniki in družine, ki se soočajo s procesom umiranja, smrtjo in žalovanjem, izkušajo najboljše, kar jim človeštvo lahko nudi. Hudo bolnim želimo omogočili, da zadnje obdobje življenja preživijo v potrditvi, da njihovo življenje ni bilo zaman, v harmoniji s samim seboj in svojimi bližnjimi.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj