Na vsebino

V Semiču odprli avtomatiziran sistem za izposojo koles

Foto: Uroš Novina, Iva Konda
Foto: Uroš Novina, Iva Konda

V sklopu projekta »Kolesarska veriga na podeželju« so v trškem jedru Semiča postavili postajo za izposojo e-koles in nabavili tri električna kolesa. Avtomatiziran sistem za izposojo električnih koles, imenovan BiKe, so minulo soboto tudi uradno otvorili.

Vrednost celotnega projekta, ki vključuje še druge aktivnosti, kot so študija pozitivnih učinkov operacije, svetovanje pri postopkih javnega naročanja, predstavitev dobrih praks, oblikovanje celostne grafične podobe in promocija, za semiško občino skupaj znaša 31.686 evrov z DDV, pri čemer je višina sofinanciranja iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) 21.571 evrov, razliko pa krije občina iz lastnih sredstev.

Na postaji v trškem jedru Semiča so štiri električna kolesa. Četrto kolo so nabavili v sklopu projekta »ETM 2022« oz. EU projekta »LIFE IP CARE4CLIMATE« v višini 2.562 evrov z DDV, kjer pričakujejo sofinanciranje s strani Ministrstva za okolje in prostor v višini 2.100 evrov. Spomnimo, da je semiška občina lani dobila laskavi naziv »Najbolj aktivna občina v ETM 2021 v kategoriji nemestnih občin«.

Z omenjenima projektoma v Semiču spodbujajo trajnostno mobilnost na podeželju in želijo prispevati k izboljšanju kakovosti življenja občanov ter obiskovalcev kraja.

»Naši postaji, ki je prva tovrstna postaja v Beli krajini, se bo 23. junija v sklopu projekta Kolesarska veriga na podeželju pridružila še postaja v Črnomlju. V naslednji fazi bo možno uporabljati mrežo za souporabo koles po celotni Sloveniji in ne le po Beli krajini,« je ob otvoritvi povedala semiška županja Polona Kambič.

Na otvoritveni slovesnosti je Mladen Bijeljac, predstavnik podjetja MM Ibis, ki je dobavitelj in izvajalec avtomatiziranega sistema izposoje koles, prisotne seznanil s sistemom avtomatizirane izposoje koles BiKe. Zavod Varna pot pa je obiskovalce osveščal o varni mobilnosti.

In kaj je BiKe? To je sistem za avtomatizirano izposojo koles na območju Bele krajine in je del sistema DBK Bike (Dolenjska in Bela krajina Bike).

Uporaba je zelo enostavna. Vse kar mora bodoči uporabnih storiti, je registracija. Možna sta dva načina:

  • preko mobilne aplikacije MOBILN.SI ali
  • osebno na sedežu TIC-a Semič, Štefanov trg 7, Semič, kjer ob registraciji dobite kartico in nato na izbrani postaji prevzamete kolo ter ga oddate na isti ali drugi postaji.

Za vse uporabnike sistema je izposoja koles časovno omejena, in sicer na 14 ur (oz. 840 minut) na teden. Porabo časovne kvote lahko kadarkoli preverite na informacijskem terminalu.

Pri izposoji električnega kolesa BiKe se uporabnik lahko odloča med letno članarino, ki znaša 25 evrov (velja eno leto od dneva nakupa) in mesečno naročnino, ki znaša 5 evrov.

Vir: Občina Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj