Na vsebino

Z Jožico Brodarič po belokranjski dediščini na sodoben način

Slovenski muzeji so v soboto obeležili že 20. poletno muzejsko noč. Največji promocijski akciji slovenskih muzejev in galerij se je pridružil tudi Belokranjski muzej Metlika, kjer so v Galeriji Kambič med drugim pripravili ogled razstave Koupa z avtorico Jožico Brodarič. Slednja je obiskovalce popeljala na potovanje po belokranjski dediščini na sodoben način. Rokodelci, ki so realizirali del njenih zamisli pa so svoje delo predstavili v atriju Metliškega gradu.

Razstava Koupa je plod prizadevanj avtorice projekta, da bi postavila temelje in začrtala razvojne potenciale blagovne znamke Bele krajine. Brodaričeva jo je poimenovala z narečnim imenom za reko Kolpo. Nastal je izviren avtorski koncept blagovne znamke, ki temelji na belokranjski kulturni in še posebej etnološki dediščini.

Kolekcije so razdeljene v štiri tematske sklope (Bela krajina, Zlati lan, Pisanice, Jurjevanje), ki se navezujejo na najbolj prepoznavne sestavine belokranjske identitete. Tradicionalna motivika z belokranjskih vezenin in pisanic je bila v oblikovalskem procesu transformirana v predmete, ki niso zgolj nostalgičen pogled na preteklost, ampak povsem uporabni izdelki za sodoben način življenja.

Nabor teh izdelkov je obsežen, od namiznega programa do hišnega tekstila in pohištva. Hkrati pa konceptualna zasnova blagovne znamke predvideva še nadaljnjo širitev na segment drobnih predmetov in prehrambenih izdelkov.

Brodaričeva je k sodelovanju povabila številna slovenska podjetja. Svoje znanje in spretnosti pa so prispevali tudi izjemni – in na žalost vse redkejši - belokranjski rokodelci.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj