Na vsebino

V Semiču prvi rebalans letošnjega proračuna

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Semiški občinski svetniki so se včeraj sestali na 17. redni seji, na kateri so med drugim potrdili rebalans letošnjega proračuna, po katerem bo ta za 120.000 evrov višji in znaša 5,59 milijona evrov.

Rebalans je bil potreben zaradi spremembe letnega načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem, v katerega so dodatno umestili zemljišča v k.o. Štale, na območju Gač, ki so po prostorskem načrtu predvidena za izgradnjo kampa. Interes za nakup zemljišč namreč obstaja in ker so v pripravi državni razpisi, na katere se bodo investitorji za izgradnjo tovrstne infrastrukture lahko prijavili, želi semiška občina čim prej začeti s postopki prodaje. Občina se namerava v začetku junija prijaviti tudi na razpis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za sofinanciranje izgradnje igrišča za odbojko na mivki, katerega vrednost je ocenjena na slabih 65 tisočakov.

V rebalansu proračuna so med drugim predvideli tudi sredstva za sofinanciranje obratovanja in vzdrževanja žičniških naprav na smučišču Gače. Predvideli so, da bi vsaka od belokranjskih občin za ta namen zagotovila po 15.000 evrov, sredstva pa bi bila razdeljena na osnovi javnega razpisa, ki bi ga izvedla semiška občina. Več sredstev so morali zagotoviti tudi za vrtec Sonček, za kritje razlike v ceni. Ker so bile zaradi mile zime potrebe po zimski službi tudi v tem letu manjše, je po rebalansu za ta namen v proračunu namenjenih dobrih 36.000 evrov manj. Uskladili so še nekatere ostale proračunske postavke, predvsem vrednosti naložb po izvedenih javnih naročilih za izbiro izvajalcev.

Denarne spodbude dijakom, mladim in mladim družinam

Na dnevnem redu včerajšnje seje je bila še vrsta drugih zadev. Svetniki so tako v prvi obravnavi potrdili odlok o dodeljevanju denarnih spodbud dijakom Srednje šole Črnomelj za program gimnazija. Sprejeli so tudi nekoliko spremenjen pravilnik o enkratni denarni pomoči mladim in mladim družinam pri prvem reševanju stanovanjskega problema. Glede na sprejeto strategijo za mlade občine Semič 2021 - 2025, se morajo sredstva za prvo reševanje stanovanjskega problema namreč zagotavljati tudi za mlade posameznike in pare brez otrok.

Poleg ostalega so se svetniki seznanili še s poročilom o realizaciji Strategije razvoja občine Semič do leta 2020 in soglašali z ustanovitvijo pokrajin ter teritorialno umestitvijo občine Semič v Dolenjsko-belokranjsko pokrajino s sedežem v Novem mestu. Sedež Pokrajinskega sveta bi bil v Črnomlju, sedež Sveta občin (županov) pa v Trebnjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj