Na vsebino

V Semiču težko do zobozdravnika

Zdravstvena postaja Semič
Zdravstvena postaja Semič

V Semiču opozarjajo na težavo z zobozdravstveno storitvijo v tamkajšnji Zdravstveni postaji. »Termin za zobozdravnika je praktično nemogoče dobiti, če ga že dobiš, se pa zna zgoditi, da te pričaka obvestilo o tem, da je zobozdravnik odsoten,« je bilo slišati na zadnji seji semiškega občinskega sveta, na kateri so se seznanili s Poslovnim poročilom Zdravstvenega doma Črnomelj za minulo leto. Direktorica ZD Črnomelj Eva Čemas je povedala, da so po odhodu prejšnjega zobozdravnika zaposlili novo zobozdravnico in se ob tem zavedali, »da bo verjetno prihajalo do kakšne odsotnosti«. Razlog je porodniški dopust, dobiti nadomeščanje za zobozdravnika pa je izjemno težko, pravi Čemasova. Zaradi porodniškega dopusta imajo težave tudi z odsotnostjo zobne asistentke. Problem trenutno rešujejo z dvema pogodbenima zobozdravnicama, objavljen pa je tudi razpis za zobozdravnika. Čemasova upa, da bodo na ta način v Semiču uspeli zagotoviti ustrezno zobozdravstveno oskrbo.

Z zaposlitvijo nove zdravnice do boljše organizacije dela

V ZD Črnomelj so spomladi zaposlili tudi novo zdravnico specialistko družinske medicine Vesno Stefanovič, ki je prevzela ambulanto v Zdravstveni postaji Semič, kjer dela tri dni v tednu, ostala dneva pa pokriva antikoagulantno in urgentno ambulanto v Črnomlju. Zdravnica Valerija Šimec je prevzela ambulanto v Zdravstveni postaji Vinica, kjer dela štiri dni v tednu, preostali dan pa pokriva urgentno ambulanto v Črnomlju. Z delom v dveh ambulantah na dveh lokacijah je bila prej namreč zelo obremenjena, zato so pri organizaciji dela upoštevali njen predlog, da bi delala zgolj v ZP Vinica. Poskrbeli so tudi, da je v ZP Semič vseh pet dni v tednu prisotna medicinska sestra, tudi takrat, ko zdravnice tam ni. »Menim, da je s tem za paciente v Semiču bolje poskrbljeno kot prej, ko je bila zdravnica dva dneva v Semiču in dva v Vinici, potreben pa je čas, da se stvari dobro utečejo. Upamo, da bomo z novo reorganizacijo uredili zadeve,« pravi Čemasova. Nova zdravnica je imela v Semiču konec lanskega leta sicer registriranih 1876 pacientov.

Trenutno kadrovsko pokriti

Čemasova sicer pravi, da so v ZD Črnomelj kljub splošnemu pomanjkanju zdravnikov v Sloveniji, trenutno kadrovsko pokriti. Lanskega junija se jim je pridružila zdravnica iz tujine, ki so jo februarja letos po opravljenem izpitu zaposlili kot zdravnico specialistko družinske medicine. Imajo tudi dve specializantki pediatrije in specializantko družinske medicine, ki se bodo po zaključeni specializaciji zaposlile v zavodu. Veseli so tudi štipendistke Belokranjke, ki želi po zaključenem študiju medicine ostati v domačem kraju.

ZD Črnomelj je sicer za šolsko leto 2020/21 razpisal štipendije za študente medicine, ki jih skušajo na ta način privabiti v svoj kolektiv, vendar zanimanja ni bilo. »Razpisujemo štipendije za specializacijo pediatrije, družinske in urgentne medicine, torej za programe, ki jih tudi dejansko izvajamo. Želje študentov medicine, s katerimi vsako leto pripravljajo tudi srečanje, pa so različne,« je še povedala Čemasova.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj