Na vsebino

V Črnomlju z enim, v Metliki s tremi vrstami cepiv

V Zdravstvenem domu Črnomelj bodo jutri, 14. julija, od 8. do 16. ure organizirali novo cepljenje za nenaročene s cepivom Janssen. Namenjeno je vsem, ki še niso naročeni na cepljenje in bi se radi zaščitili. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Dan pozneje, torej v četrtek, pa se lahko brez predhodnega naročanja cepite tudi v Zdravstvenem domu Metlika. Cepljenje bo potekalo v prostoru nad garažami izza metliškega zdravstvenega doma, in sicer med 8. in 19. uro oziroma do porabe zaloge cepiva. Tam bodo na voljo cepiva Pfizer, AstraZeneca in Janssen.

Precepljenost v belokranjskih občinah

Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je s prvim odmerkom v občini Črnomelj cepljenih 36,5 odstotka, z vsemi potrebnimi pa 31 odstotkov ljudi.

V občini Metlika je s prvim odmerkom cepljenih 38,2 odstotka, z vsemi potrebnimi pa 32,8 odstotka ljudi.

Na Semiškem je s prvim odmerkom cepljenih 36,5 odstotka, z vsemi potrebnimi pa 30,8 odstotka prebivalcev.

FDA z opozorilom o neželenih učinkih cepiva Johnson & Johnson

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je medtem izdala novo opozorilo o neželenih učinkih cepiva Janssen podjetja Johnson & Johnson, in sicer o povečanem tveganju za razvoj redke nevrološke motnje v šestih tednih po cepljenju. Možnost za pojav Guillain-Barrejevega sindroma (GBS) po cepljenju so sicer "zelo majhne", je sporočila FDA.

Ob tem je opozorila, naj tisti, ki so bili cepljeni s cepivom Johnson & Johnson, poiščejo zdravniško pomoč, če čutijo oslabelost mišic, mravljince, se težko premikajo ali če imajo težave z mimiko.

V ZDA je bilo s cepivom Johnson & Johnson cepljenih okoli 12,8 milijona ljudi, doslej so prijavili 100 primerov pojava omenjenega sindroma, ki povzroči oslabelost mišic ali celo ohromelost, kar pa ne traja dolgo. Imunski sistem napada mielinsko ovojnico živcev, kar se kaže kot oslabelost, mravljinčenje ali omrtvičenost okončin, pogost simptom je prizadetost obraznih mišic.

Tisti, ki so poročali o sindromu, so večinoma moški, starejši od 50 let. Večino so hospitalizirali, en človek pa je umrl. V ZDA na leto potrdijo od 3000 do 6000 primerov omenjenega sindroma.

FDA je dodala, da pri cepivu Moderne in Pfizerja niso potrdili primerov Guillain-Barrejevega sindroma.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj