Na vsebino

V Sloveniji potrdili 253 okužb s koronavirusom

V Sloveniji imamo 253 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Do 14. ure je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 6.712 oseb, je vlada sporočila prek Twitterja. Tri osebe se zdravijo v intenzivni enoti infekcijske klinike v Ljubljani. Sicer pa se je Slovenija danes zbudila v spremenjenih razmerah, ustavljeno je javno življenje. Pristojni pripravljajo nadaljnje ukrepe, zasedal naj bi tudi Svet za nacionalno varnost.

Na infekcijski kliniki v Ljubljani se trenutno zdravi 14 bolnikov z virusom covid-19, od tega so trije v intenzivni enoti, enajst pa na navadnem oddelku. Povprečna starost okuženih bolnikov je 65 let, so sporočili z ljubljanskega kliničnega centra.

Treba je upoštevati navodila stroke

"Glede na naše izkušnje in izkušnje ostalih držav je stanje resno in se ne moremo zanašati na to, da se ne bomo okužili," je poudarila Mateja Logar, zdravnica na infekcijski kliniki. Kot še poudarja, je treba upoštevati mnenja stroke in se dosledno držati njihovih navodil.

Na infekcijski kliniki sprejemajo bolnike s težjim potekom bolezni in že potrjeno okužbo. "Kapacitete nam ne omogočajo, da bi pregledali vse, tudi tiste, ki so na koronavirus negativni," še pojasnjuje Logarjeva. "S širjenjem oddelka smo dobili še dodatnih 20 postelj, sicer pa paciente sprejema tudi bolnišnica Golnik in UKC Maribor," je med drugim še dejala.

Število okuženih, kritičnih in ozdravljenih oseb v svetu lahko spremljate TUKAJ.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako, kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

- Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
- Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
- V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
- Upoštevamo pravila higiene kašlja.
- Redno si umivamo roke z milom in vodo.
- V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
- Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
- V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
- Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. (NIJZ)

Vir: Siol.net

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj