Na vsebino

Varuh meje še vedno aktualen

Pred 20 leti je bila Bela krajina polna kamer, filmskih ustvarjalcev in lokalnih prebivalcev, ki so želeli sodelovati pri nastanku filma. Se še spomnite? Belokranjski rojakinji Maja in Ida Weiss sta se odločili, da bosta v Beli krajini posneli film Varuh meje in tako naše kraje zapisali na filmski zemljevid Slovenije.

Obletnico snemanja smo s filmskim studiom Bela film skupaj obeležili tudi na ZIK Črnomelj in RIC Bela krajina. Z nekaterimi ustvarjalci filma (Ida in Maja Weiss, Jonas Žnidaršič, Gašper Jarni) smo se odpravili po poteh snemanja filma na različnih lokacijah ob Kolpi, preizkusili pa smo se tudi v čolnarjenju po reki, kar predstavlja osrednji dogodek v zgodbi Varuha meje. Filmsko popotovanje smo zaključili na Medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj, kjer smo skozi pogovor lahko slišali številne anekdote s snemanja in si v sklopu poletnih dogodkov Kultura pod krošnjami skupaj ogledali kultni slovenski film Varuh meje, ki je napovedal prihodnost in je danes verjetno še bolj aktualen kot pred 20 leti.

V Beli krajini je bilo poleg Varuha meje posnetih še nekaj filmov, med drugim Ne pozabi dihati, Šelestenje, Deklica in drevo. Je Bela krajina lahko še neodkrita filmska destinacija tudi za turiste?

Vir: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj