Na vsebino

Včeraj 707 novih okužb

Včeraj je bilo potrjenih 707 novih primerov okužbe s koronavirusom, testirali so največ ljudi do zdaj: 4902. Torej je pozitivnih kar 14,4 % testiranih, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. V bolnišnici je 210 bolnikov s covidom-19, dva sta umrla.

"Današnji podatki kažejo, da so zadeve vse bolj resne. Virus se vse bolj širi. Razmere zahtevajo ukrepanje, do zdaj sprejeti ukrepi niso dovolj pripomogli k preprečevanju širjenja virusa," je na tiskovni konferenci poudaril Kacin.

Vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb ocenjuje, da je z novim koronavirusom okužen vsak 150. Slovenec.

Po rekordni soboti, ki je prinesla 411 potrjenih okužb z novim koronavirusom, je bilo v nedeljo potrjenih 169 primerov, v ponedeljek pa je število znova poskočilo na 398. Torek je prinesel nov dnevni rekord in več kot 700 pozitivnih izvidov testov na novi koronavirus.

35 bolnikov je na oddelku intenzivne nege

210 obolelih za koronavirusno boleznijo je v bolnišnici, 35 jih potrebuje intenzivno nego. Dva bolnika sta umrla, 17 jih je bilo v torek iz bolnišnice odpuščenih. "10 odstotkov bolnikov s covidom-19 potrebuje hospitalizacijo, od teh pa 20 odstotkov intenzivno zdravljenje," je izpostavil Jereb.

Bolnišnice se polnijo

Pristojni opozarjajo predvsem na hitro polnjenje bolnišničnih zmogljivosti, saj je bilo v torek zaradi nove koronavirusne bolezni hospitaliziranih 180 bolnikov, 31 jih je potrebovalo intenzivno nego. Vodja vladne svetovalne skupine Bojana Beović je že v ponedeljek napovedala, da bodo potrebovali dvakrat več postelj v prihodnjih dveh tednih.

Zato se ponekod že odpovedujejo nenujni pregledi, dele oddelkov pa spreminjajo v covidne oddelke.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota zdravijo 15 bolnikov s koronavirusno boleznijo, dva sta na oddelku za intenzivno nego. Zmanjšujejo delo v razvojni ambulanti, pri fizioterapiji in v posameznih internističnih ambulantah, naročenih pacientov za zdaj še ne odpovedujejo.

Okužbe v domovih za starejše

O novih okužbah poročajo iz domov za starejše. V Centru za starejše Murska Sobota, ki je enota Doma starejših Rakičan, so po enem tednu brez novih okužb pri ponedeljkovem testiranju potrdili nove okužbe pri devetih stanovalcih. Pri zaposlenih nove okužbe niso bile potrjene. Skupno imajo 38 okuženih z novim koronavirusom - 11 zaposlenih in 27 stanovalcev.

V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem mostu je okuženih 37 stanovalcev in 15 zaposlenih.

Devet novih okužb so zaznali tudi v DSO Rakičan, kjer je skupaj okuženih 11 zaposlenih in 27 stanovalcev in DSO Petra Uzarja Tržič in v Domu upokojencev Kranj, kjer so zaznali okužbo pri zaposleni v upravi doma.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj