Na vsebino

Včeraj 726 novookuženih, pozitivnih več kot 19 odstotkov izvidov testov, trije umrli

Včeraj je bilo opravljenih 3765 testov na okužbo s koronavirusom, pozitivnih je bilo 726 izvidov oziroma kar 19,28 odstotka testiranih, je tvitnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Svetovalna strokovna skupina razmišlja o dodatnih ukrepih.

726 novih okužb je po podatkih vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina. Sledilnik za covid pa poroča o 736 novih okužbah.

V bolnišnicah se zdravi 265 covidnih bolnikov, od tega na intenzivni negi 49. V soboto so umrli trije bolniki s covidom-19, kažejo podatki sledilnika za covid.

Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev na 14 dni se je povzpela na 317.

Nocoj sestanek vladne in strokovne skupine

Doslej sta bila izpolnjena dva pogoja za uradno razglasitev epidemije. Kmalu bo verjetno izpolnjen še tretji, 50 bolnikov na intenzivni negi, saj jih je tam 49. Zaradi hitro naraščajočega števila okužb se bo v nedeljo sešel krizni del vlade s svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Pregledal bo učinke dozdajšnjih ukrepov in opravil razmislek o potrebnosti morebitnih novih.

Če bi se danes izkazalo, da je Slovenija dosegla številke, ki si jih je določila kot pogoj za razglasitev epidemije, to po besedah Kacina še ne bo samodejno pomenilo, da bo razglašena epidemija, ampak bi šlo "le za znak, da je treba razmisliti tudi o drugih ukrepih, predvsem v luči tega, kar je bilo že sprejeto, in tega, kakšne učinke dajejo sprejeti ukrepi".

Poklukar: Šli bomo skozi nekaj, na kar nas nihče ni mogel pripraviti

S pismom na Facebooku se je na vse Slovence obrnil generalni direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar, ki je zapisal: "V naslednjih tednih bomo šli skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti. Čez dva do tri tedne bomo živeli obdobje, ki bo polno nemogočih preprek. Čeprav si želim, da se motim, je statistika v primeru epidemije žal navadno nezmotljiva." Opozoril je, da bodo še danes samoumevni posegi lahko postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji.

"Nekega dne bomo lahko ponovno množično spodbujali naše orle v Planici, dočakali novo leto v gneči mestnih ulic ter skupinsko vrtičkali za domom. Smučanje, izleti na morje ali obiski koncerta in gledališča bodo ponovno samoumevni. Maske bodo spet postale le šega pustnih karnevalov. Do tam nas ne bodo pripeljala velika dejanja velikih posameznikov, temveč ravno nasprotno – mala odrekanja vsakega od nas. Solidarni v borbi, odločnosti in upanju bomo uspeli. Tudi v teh težkih razmerah se rojeva novo življenje – prvi nasmeh, ki ga novorojenček vidi skozi skafander, ni nič manj iskren."

Ob koncu zapisa je opozoril, da zdravstveni delavci lahko pomagajo samo toliko, kot jim pomaga skupnost, ki stoji za njimi.

Spoved le ob spoštovanju previdnostih ukrepov

Od petka naprej so v rdečih regijah prepovedani verski obredi z navzočnostjo ljudi, v oranžnih pa se lahko udeleži do deset vernikov, a le v svojih župnijah. Tako so danes nedeljske maše znova v okrnjeni obliki. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je vernike zato že povabil k okrepljeni molitvi v družini in prejemu osebnega obhajila.

Zore je duhovnike pozval, naj v primerih, ko se bodo morali odločati, kdo se bo lahko udeležil maše, omogočijo vernikom prejem obhajila zunaj svete maše. Kot je pojasnil, bodo ljudje posebej opozorjeni, naj prihajajo na potrebni razdalji in ob strogem upoštevanju vseh previdnostnih ukrepov.

Spovedi za zdaj lahko potekajo, če prostor omogoča izvajanje previdnostnih ukrepov. Pri tem se je po besedah Zoreta pokazalo, da je to mogoče v tako rekoč vseh župnijah. Po spletu pa spoved ni mogoča.

Če je ob prvem valu epidemije Slovenska škofovska konferenca (SŠK) podpirala prenos maš po spletu, pa v drugem valu temu ni toliko naklonjena. Pri tem se sklicuje na besede papeža Frančiška, ki je aprila opozoril, da "vera prek medijev ni Cerkev" in da so ljudje, ki spremljajo mašo po spletu, brez zakramentov in brez občestva. Tudi Zore je prepričan, da maše po spletu in drugih videokonferenčnih orodjih ne morejo nadomestiti maš v živo.

Kljub temu pa je SŠK v soboto duhovnikom v dopolnjenih navodilih dovolil, da po lastni presoji in glede na okoliščine mašo prenašajo po spletu, če jo duhovnik med drugim obhaja v cerkvi ali javni kapeli, če gre za neposreden prenos in če ob koncu povabi vernike, da lahko ob določeni uri pridejo v cerkev in ob upoštevanju ukrepov prejmejo obhajilo.

Višji razredi osnovnošolcev do konca meseca doma

S ponedeljkom se zapirajo osnovne šole za učence od šestega do devetega razreda in srednje šole, pouk bo teden dni potekal na daljavo, nato pa sledijo jesenske počitnice, ko bo na podlagi števila okužb padla tudi odločitev o morebitni vnovični vrnitvi v šolske klopi.

Študenti višjih šol bodo po odločitvi vlade predavanja po spletu spremljali do konca meseca, medtem ko je ministrstvo za izobraževanje visokošolskim zavodom priporočilo, da do konca novembra izvajajo v živo zgolj laboratorijske, klinične in računalniške vaje.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj