Na vsebino

Včeraj opravljenih 8063 testiranj, potrjenih 2226 okužb

Včeraj je bilo po rekordnih 8063 testiranjih potrjenih 2226 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 27,6 odstotka odvzetih brisov. Umrlo je 43 ljudi. Razmere v bolnišnicah so kritične, ponekod so zmogljivosti polne.

Torkovih 2226 pozitivnih primerov je izenačenje tretjega najvišjega dnevnega prirasta okužb doslej. Toliko okužb je bilo potrjenih tudi pred 14 dnevi (10. novembra). Največ okužb je bilo sicer potrjenih 27. oktobra, ko so jih epidemiologi našteli 2611, dan pozneje pa so jih potrdili 2492.

Po podatkih vlade se v slovenskih bolnišnicah zdravi 1297 bolnikov s covidom-19, kar je dva manj kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego sta hospitalizirana 202 bolnika, prav tako dva manj kot v ponedeljek. Iz bolnišnic je bilo skupno odpuščenih 113 ljudi.

Po ponedeljkovih 59 smrtih, kar je največ doslej, je v torek umrlo 43 ljudi s covidom-19. Skupno je doslej umrlo 1199 ljudi.

14-dnevna pojavnost okužb na 100 tisoč prebivalcev znova narašča, zato bo po poročanju Televizije Slovenija vladna strokovna skupina vladi predlagala podaljšanje veljavnosti omejevalnih ukrepov.

Hiter porast hospitalizacij

Trenutno so najbolj kritične razmere na severovzhodu države. V UKC-ju Maribor je konec tedna prišlo do velikega porasta bolnikov, na novo jih je bilo hospitaliziranih 40 "Tako smo se včeraj znašli v veliki stiski, vse zmogjivosti so bile v trenutku polne," je za Televizijo Slovenija povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Predstojnik urgentnega centra UKC-ja Maribor Gregor Prosen je dodal, da zaradi hitre napolnitve ni bilo mogoče sprejeti stabilnih pacientov, ki pa so bolnišnico potrebovali. Bolnike so zato peljali v druge bolnišnice, tudi na drugem koncu države. "S sedanjo dinamiko pandemije zadeva postaja vse bolj kritična, mesta in viri enostavno pohajajo oziroma postajajo vse manjši," je dodal Prosen.

"Po podatkih, ki jih imam, je poskrbljeno za vsakogar, ki potrebuje bolnišnično obravnavo," je ob tem povedal Robert Carotta, koordinator za bolniške postelje za covidne bolnike.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj