Na vsebino

Včeraj potrjena ena nova okužba

Včeraj so opravili 271 testiranj na okužbo z novim koronavirusom. En test je bil pozitiven. Kdor je bil v soboto zvečer ali nedeljo zjutraj na ljubljanski urgenci, pa naj 14 dni opazuje svoje zdravstveno stanje.

V bolnišnici je trenutno šest bolnikov s covidom-19, eden je na intenzivni negi, sporoča vlada.

Okuženi je tuji državljan.

V soboto so odkrili eno novo okužbo, petek šest, četrtek dve, v sredo pa osem. Po postopnem odpiranju meja je namreč prišlo do več vnosov okužbe iz tujine. Strokovnjaki zato opozarjajo, da je treba ravnati samozaščitno in preprečevati širjenje virusa, sicer se lahko zgodi drugi val. Kot je znano, je lahko kužen tudi človek, ki sicer simptomov okužbe ne kaže.

Na urgenco okuženi

V soboto je na dežurno službo ljubljanskega zdravstvenega doma v prostorih UKC-ja Ljubljana prišel človek, za katerega se je pozneje izkazalo, da je pozitiven na covid-19. Omenjeni je sicer v čakalnici nosil masko in vzdrževal varnostno razdaljo, so sporočili z UKC-ja.

NIJZ bo na podlagi ocene tveganja pozval bolnike in spremljevalce, ki so bili od 22. ure v soboto do 7. ure zjutraj v nedeljo v čakalnici urgentnega bloka, naj naslednjih 14 dni opazujejo svoje zdravstveno stanje.

UKC Ljubljana opozarja, da je treba ob sumu okužbe z novim koronavirusom najprej poklicati svojega osebnega zdravnika, v nočnem času pa urgenco ‒ če seveda življenje ni ogroženo. "Samo tako lahko preprečimo mešanje potencialno kužnih oseb."

Dejali so še, da je za prenos potreben tesen stik, zato je verjetnost za širjenje okužbe v tem primeru bila majhna.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj