Na vsebino

Včeraj potrjenih 1080 okužb

Po 5395 PCR testih je bilo včeraj potrjenih 1080 okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 20 odstotkov.

Včeraj je bilo opravljenih tudi 47.035 hitrih antigenskih testov (HAT).

Strožji ukrepi le do 12.4.

"Dogovorjeno je, da se z 12. 4. ukrepi strogega zaprtja države sprostijo ne glede na stanje v državi in se potem nadaljuje po vladnem semaforju sproščanja oz. zaostrovanja ukrepov," je pred zaprtjem države poudarila vodja svetovalne skupine Mateja Logar.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je v ponedeljkovih Odmevih povedala, da so bojazni ljudi, da bodo zaostreni ukrepi, ki so predvideni med 1. in 12. aprilom, podaljšani, kot se je dogajalo v preteklih mesecih, odveč.

"Svetovalna skupina v celoti stoji za tem, da mora biti datum začetka in datum konca in o tem smo se uskladili z vlado. Zato ne pričakujte, da bi se z 12. 4. stanje podaljševalo. Ne pričakujemo bistvenega zmanjšanja okužb. Naš cilj je, da se število okužb v tem obdobju ne bo povečalo. Da ostane na istem in potem z ukrepi, ki bodo v veljavi, vzdržujemo to stanje oz. začnemo ponovno lesti po krivulji navzdol. Takšne so projekcije, ki so narejene po statističnih modelih. Upamo, da se bo v praksi to obneslo, če bomo seveda upoštevali ukrepe," je povedala Logarjeva.

"Vemo, da se nekje v petih dneh pojavijo bolezenski znaki pri večini okuženih. Ta del smo podaljšali krat dva, na deset oz. enajst dni. Ukrepi se sproščajo v ponedeljek, zato se začnejo v četrtek in ne ponedeljek," je dodala.

Vodja svetovalne skupine je tudi pojasnila, da so predlagali takšno zapiranje države, kot je bilo sprejeto. "Takšno je bilo lani od marca do maja. Ostrejših ukrepov, kot jih imajo v nekaterih italijanskih provincah, nismo predlagali."

Toda zakaj so predlagali zaprtje šol, ne pa tudi gospodarstva? "Gre za poziv gospodarstvu, da omeji delo. Na to kot svetovalna skupina ne moremo vplivati. Zaželeno bi bilo, da vsaj tisti, ki niso v neposredni proizvodnji, ki delajo administrativna dela, ki lahko delajo stvari od doma, na tej ravni uredijo delo od doma, kot se je uredilo v javnem sektorju."

"S ponovnim zaprtjem države se ponovno uvaja nošenje mask na prostem. Vendar je Logarjeva ob tem poudarila, da maske niso potrebne pri rekreaciji, pri gibanju na zelenih površinah, kadar je razdalja meter in pol. Če pa so prisotne velike skupine, so maske. Če hodite po mestnih središčih, vidite velike skupine ljudi, sploh pri prevzemih hrane, kjer ljudje stojijo in sedijo brez mask, v velikih skupinah brez mask, to želimo preprečiti," je opomnila.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj