Na vsebino

Včeraj potrjenih 1663 okužb, v bolnišnicah 357 ljudi

Včeraj je bilo po 6215 testiranjih potrjenih 1663 okužb. Obe številki sta rekordni. V slovenskih bolnišnicah se zdravi 357 bolnikov, 62 na oddelkih za intenzivno nego. Umrlo je še pet bolnikov s covidom-19.

Rast okužb se ne umirja. Ob rekordnem številu testiranj, je bilo v sredo potrjeno tudi rekordno število potrjenih okužb. Visok je tudi delež pozitivnih primerov: od 6215 opravljenih testiranj, je bilo namreč pozitivnih 1663, kar je 26,8 odstotka vseh rezultatov.

Narašča tudi število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zdravi 357 ljudi, kar je 24 več kot dan pred tem. Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo na novo hospitaliziranih 61 ljudi, 32 pa jih je zapustilo bolnišnično zdravljenje. Na oddelkih za intenzivno nego se zdravi 62 bolnikov, kar je sedem več kot dan pred tem.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je narasla na 484.

Po zadnji oceni NIJZ-ja je v Sloveniji aktivno okuženih že 10.136 ljudi.

V sredo je umrlo pet bolnikov s covidom-19, skupno doslej 207. Skupno je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 17.646 okužb, opravljenih je bilo 307.243 testiranj.

Jereb: "Ocenimo lahko, da je okuženih 15 do 20 tisoč državljanov"

"Kot vidimo, se epidemiološke razmere vezane na covid v Sloveniji dramatično slabšajo. Vsak dan se poveča število okuženih, ocenimo pa lahko, da je okuženih približno 15 do 20 tisoč državljanov," je na vladni novinarski konferenci povedal vodja oddelka za intenzivno terapijo na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaž Jereb.

Kot je poudaril se širjenje virusa odraža tudi pri številu hospitalizacij in polnjenju oddelkov za intenzivno nego. "V tem trenutku so razmere še obvladljive, a vsi smo zaskrbljeni, da število postelj v prihodnosti ne bo zadostno. Imamo sicer v načrtu nekaj rezervnih načrtov za povečanje navadnih in intenzivnih postelj, a upam, da to ne bo potrebno," je dejal Jereb.

Dodaten problem predstavljajo tudi okužbe med zdravstvenim osebjem. "Po zadnjih podatkih imamo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana že več kot 100 okuženih zdravstvenih delavcev. To je sicer v razmerju s številom vseh zaposlenih na UKC-ju primerljiv odstotek z okuženimi v populaciji, a stanje je klub temu zaskrbljujoče," je opozoril Jereb.

Od 62 bolnikov s covido-19, ki potrebujejo intenzivno nego, jih je 22 na oddelku ljubljanskega UKC-ja. Po besedah Jereba starostno razmerje ostaja enako kot prejšnje dni. "Najstarejši je 85 let star bolnik, najmlajši pa ima 42 let. Na kliniki imamo tudi tri otroke, a nobeden od njih ni v ogroženem stanju in so na oddelku zaradi oskrbe druge bolezni v času okužbe," je pojasnil.

Najbolj ogrožena še vedno Gorenjska, vse več okužb tudi na Obali

Regija z največjim številom okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh ostaja Gorenjska, kjer je incidenca 759, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala Maja Bratuša. Sledita koroška regija s 560 in osrednjeslovenska regija s 505 okuženimi na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Edina oranžna regija je obalno kraška, kjer se število povečuje, incidenca je trenutno 131. Meja za razglasitev rdeče regije je postavljena pri 140.

Tik pred izpolnitvijo pogojev za najstrožjo fazo ukrepov

Po zadnji osvežitvi podatkov pogojev za aktivacijo tretjega paketa rdeče faze vladnih ukrepov ne izpolnjuje le število hospitaliziranih. Glede na vladni načrt ukrepov je uveljavitev najstrožjega paketa ukrepov predvidena, ko bo hospitaliziranih več kot 360 bolnikov, od tega 60 na oddelkih za intenzivno nego. Zelo visoka je tudi 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev, ki sicer za tretji paket ni opredeljena, za uveljavitev drugega paketa pa je vlada določila število 170. Trenutno je to število skoraj trikrat višje.

Tretji paket rdeče faze sicer predvideva omejitev gibanja med občinami, zaustavitev javnega prometa, zaprtje vrtcev, zaprtje meja z izjemo tovornega prometa in nujnih prehodov, omejitev izhodov iz prebivališč in zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj